Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΒΑΛΤΙΚΗ
Κέρδη αντιπολίτευσης
ΛΕΤΟΝΙΑ

Το αντιπολιτευόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα «Για την Πατρίδα και την Ελευθερία» ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Λετονία αφού κατέλαβε 4 από τις 9 έδρες που διαθέτει η χώρα στην Ευρωβουλή και το ένα τρίτο των ψήφων. Το επίσης αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα «Νέα Εποχή» εξασφάλισε 2 έδρες και ο ηγέτης του, Εϊναρς Ρέπσε, απαίτησε την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης (της οποίας ηγούνται οι Πράσινοι). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας έλαβε το 1,66% των ψήφων και δεν εξέλεξε βουλευτή, ενώ το Κόμμα για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (ρωσόφωνοι) θα στείλει έναν αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες αφού το ποσοστό του έφτασε το 9,5%. Η συμμετοχή πλησίασε το 40%.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Λιθουανία, όπου ο πρώην Πρόεδρος και φαβορί, Βάλντας Αντάμκους (30,1%), δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και πλέον θα αντιμετωπίσει την πρώην πρωθυπουργό Καζιμέιρα Προύνσκιενε (21,6%) σε δεύτερο γύρο στις 27 του Ιούνη. Στις ευρωεκλογές το Λαϊκό Εργατικό Κόμμα του ρωσόφωνου Βίκτορ Ούσπασκι κέρδισε το 33% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 14%. Ακολούθησε το Συντηρητικό Κόμμα με 11%. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50%.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Το αντιπολιτευόμενο, φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέλαβε 3 από τις 6 έδρες της χώρας με 36,8% των ψήφων. Απώλειες σημείωσε ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 27%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ