Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΟΣ
Προβληματισμός για τις απώλειες στο ΑΚΕΛ

Οι απώλειες του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές - σε σχέση με το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2001 - οφείλονται και στη στάση του απέναντι στο «σχέδιο Ανάν». Ενα μέρος από το ποσοστό που έχασε πήγε στην ΕΔΕΚ και ένα μέρος στο ΔΗΚΟ, σχηματισμοί που είπαν σαφές «όχι». Τα παραπάνω παραδέχτηκε χτες ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε χτες και επίσημα τους πρώτους έξι ευρωβουλευτές της. Από το ΔΗΣΥ (με ποσοστό τώρα 28,22% ενώ είχε 34% το 2001) εκλέχτηκαν οι Γιάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου. Από το ΑΚΕΛ (27,89% τώρα και 34,7% το 2001) οι Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Από το ΔΗΚΟ (17,12% τώρα και 14,84% το 2001, ήτοι άνοδος 2,28% και με τον ηγέτη του κόμματος, Τάσσο Παπαδόπουλο, απόντα την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ) ο Μάριος Ματσάκης. Και από το «Συνασπισμό για την Ευρώπη» (10,80%) ο Γιαννάκης Μάτσης. Σημειώστε για τον τελευταίο σχηματισμό ότι πρόκειται για στελέχη του ΔΗΣΥ που κατέβηκαν χωριστά στις εκλογές αυτές, από αντίδραση στην ηγεσία του κόμματος και διακηρύσσοντας το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν». Η ΕΔΕΚ αν και συγκέντρωσε ποσοστό 10,79% (6,51% το 2001, ήτοι άνοδος 4,28%) δεν κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε έκπληξη και δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο «για αδυναμία του ΑΚΕΛ». Πρόσθεσε ότι μετά την ανάλυση των λόγων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, η ηγεσία δε θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. «Δε θέλω να καλύψω ποσώς την αδυναμία του ΑΚΕΛ ή την έκπληξη που όλοι μας έχουμε ζήσει αυτές τις ώρες με το αποτέλεσμα που έχει ανακοινωθεί, γιατί κανένας μα κανένας δεν ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα», ανέφερε.

Οπως είπε ο Δ. Χριστόφιας, με τις δημοσκοπήσεις όλοι, είτε ήταν αναλυτές, είτε ήταν πολιτικοί παράγοντες, έφερναν το ΑΚΕΛ πρώτη δύναμη. «Και όμως, είναι η έκπληξη αυτή, την οποία πρέπει να μελετήσουμε όλοι πολύ πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα», τόνισε. «Αυτό το αποτέλεσμα για την ανάδειξη των Κυπρίων ευρωβουλευτών ασφαλώς δε μας ικανοποιεί», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι αυτό που αναμέναμε και δεν είναι και αυτό που έδειχναν οι διάφορες μετρήσεις».

Συνέχισε: «Παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ τελικά κατόρθωσε να κερδίσει δύο έδρες στην Ευρωβουλή, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αφίσταται των ποσοστών που συνήθως το κόμμα μας παίρνει σε εκλογικές αναμετρήσεις». Απέδωσε αυτό το αποτέλεσμα σε σειρά παραγόντων, που έχουν να κάνουν με την ιδιομορφία των εκλογών αυτών, όπως ένα αίσθημα εφησυχασμού λόγω του ότι με τα ποσοστά του ΑΚΕΛ θεωρούνταν από τον κόσμο της Αριστεράς δεδομένες οι δύο έδρες, τη μεγάλη αποχή, την ευαισθησία ενός μέρους του εκλογικού σώματος να μην περιέλθει και τρίτη έδρα στο χώρο της συντηρητικής Δεξιάς, αλλά και το γεγονός ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος της Αριστεράς δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχές με τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ κυρίως στον οικονομικο-κοινωνικό τομέα.

Επιβραβεύτηκε το «τσεκουράτο»

«Τα Σώματα του ΑΚΕΛ θα μελετήσουν όλους τους λόγους και η ηγεσία αυτού του κόμματος δε θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», είπε. Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε πολιτικούς λόγους, οι οποίοι αφορούν και στο Κυπριακό και οι οποίοι θα αναλυθούν και παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Σε παρατήρηση ότι οι χειρισμοί του ΑΚΕΛ στη διάρκεια της περιόδου του δημοψηφίσματος μπορεί να μην ικανοποίησαν τους ψηφοφόρους του κόμματος, ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, από το ποσοστό που έχασε το ΑΚΕΛ, ένα μέρος πήγε στην ΕΔΕΚ και ένα μέρος στο ΔΗΚΟ. «Η ΕΔΕΚ είπε τσεκουράτο "όχι", το ΔΗΚΟ είπε δυο φορές τσεκουράτο "όχι"», πρόσθεσε. Επισήμανε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ, με τη θέση που πήρε στο Κυπριακό, είχε δυσαρεστημένο κόσμο που ήταν φανατικός υπέρ του «ναι», και είχε δυσαρεστημένο κόσμο υπέρ του «όχι».

  • Στο μεταξύ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υπερψήφιση από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη) της τουρκικής εισήγησης για μετονομασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε «Τουρκοκυπριακή Πολιτεία». Οι εργασίες της 31ης Συνόδου του Οργανισμού σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών άρχισαν χτες. Το ψήφισμα που προωθεί η Τουρκία ζητά την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, για να εξέλθουν από τη «διεθνή απομόνωση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ