Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Σύσφιξη των σχέσεων Κίνας - Ρωσίας, για τη «νέα εποχή» των ανταγωνισμών

Xinhua

Με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που οξύνει παραπέρα τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι διήμερες εργασίες της 14ης Συνόδου των BRICS (όπου συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική).

Η Σύνοδος έγινε διαδικτυακά, με φετινό διοργανωτή το Πεκίνο και θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη», και επιβεβαίωσε την ενίσχυση του συντονισμού Κίνας - Ρωσίας για την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως «η κρίση στην Ουκρανία είναι άλλο ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι η τυφλή πίστη στη λεγόμενη "θέση δύναμης" και οι προσπάθειες επέκτασης στρατιωτικών συμμαχιών και αναζήτησης της δικής τους ασφάλειας σε βάρος των άλλων θα προκαλούν ζητήματα ασφαλείας».

Κάλεσε ακόμη τις υπόλοιπες χώρες των BRICS να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή για να υπερασπιστούν ένα «πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα», αλλά και «να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και (εμμέσως) στον ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τάχθηκε υπέρ «μιας ειλικρινούς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και επέκρινε «τις απερίσκεπτες και εγωιστικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών», καλώντας τις χώρες των BRICS «να προωθήσουν την παγκόσμια σταθερότητα».

Ενδεικτική του αναβαθμισμένου ρόλου που Πεκίνο - Μόσχα θέλουν να αποκτήσουν οι BRICS στην «αντιμετώπιση» των ΗΠΑ είναι και η πρόταση που επανήλθε για παράκαμψη του δολαρίου σε μεταξύ τους συναλλαγές και συνολικά στις οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα, ο Πούτιν ανέφερε ότι ερευνάται και η «δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων BRICS».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η δυναμική των BRICS επηρεάζεται άμεσα από αντιθέσεις τις οποίες η Δύση επιδιώκει να διευρύνει, με χαρακτηριστικότερη τη σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ - Ινδίας, αν και το Νέο Δελχί συνεχίζει να μην υιοθετεί κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η τοποθέτηση του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ήταν πολύ πιο «προσεκτική», με αναφορές στις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στους BRICS και «αύξησαν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού», αλλά και επαίνους για το ότι είναι «αιτία ευτυχίας» η πλατιά συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Θυμίζουμε πως η Ινδία - όπως και η Νότια Αφρική που επίσης είναι μέλος των BRICS - είναι μία από τις χώρες που το G7 έχει προσκαλέσει στην επικείμενη Σύνοδό του, στη Βαυαρία, ενώ πρόσκληση για τη Σύνοδο έχει λάβει και η Αργεντινή που βρίσκεται επίσης σε παζάρια για ένταξη στους BRICS.

Νέες εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, η Ιαπωνία κατήγγειλε πως δύο πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησαν αυτήν τη βδομάδα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παραβίαση των χωρικών της υδάτων εδώ και μια δεκαετία, πλέοντας για περισσότερο από 64 ώρες σε αυτά, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Senkaku/Diaoyu, από τα οποία έφτασαν και σε απόσταση αναπνοής, στα λιγότερο από δύο μίλια.

Τόσο το Τόκιο όσο και το Πεκίνο διεκδικούν τα ακατοίκητα νησιά ως δικά τους, αλλά η Ιαπωνία τα διαχειρίζεται από το 1972, ενώ και η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, διεκδικεί επίσης την ιδιοκτησία των νησιών.

Την Παρασκευή ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο «P-8A Poseidon» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν σε μια επίδειξη της «δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», λίγες μέρες μετά την είσοδο 29 κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών στην αυτοανακηρυχθείσα ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση του Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ