Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Διαδικασία που δεν θίγει τις πραγματικές αιτίες

Ποινές που δεν ξεπερνούν τα επτά χρόνια κατά συγχώνευση επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατά περίσταση στους 8 καταδικασθέντες για τον θάνατο 25 ανθρώπων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017. Αποφάσισε επίσης όλες οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, επιβάλλοντας σε τρεις κατηγορούμενους την υψηλότερη ποινή των 5 χρόνων και 19 μηνών φυλάκισης.

Παράλληλα, σε άλλους τέσσερις καταδικασθέντες επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνια και 14 μήνες, ενώ στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας επιβλήθηκε ποινή 4 χρόνια και 22 μήνες. Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους οκτώ το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, κρίθηκε αθώα η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε. Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε επίσης ομόφωνα αθώους 12 εκ των 21 κατηγορουμένων για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που κατηγορούνταν, ανάμεσά τους ο τότε δήμαρχος Μεγάρων και ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Η απόφαση αυτή όπως αναμενόταν, δεν αγγίζει στο ελάχιστο τις πραγματικές αιτίες των καταστροφών και των απωλειών ζωών για τα λαϊκά στρώματα. Τη διαχρονική δηλαδή αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί τις υποδομές για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία μη επιλέξιμα έργα, γιατί δεν προσφέρονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που εμπορευματοποιεί τη γη και τους φυσικούς πόρους, αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο σε καταστροφές που με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής θα μπορούσαν να αποφευχθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ