Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ QUAD
Με επίκεντρο κοινούς σχεδιασμούς για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα

«Αποκλίσεις» λόγω Ινδίας στη στάση απέναντι στη Ρωσία

Από τη χθεσινή σύνοδο της Quad στο Τόκιο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή σύνοδο της Quad στο Τόκιο
Με επίκεντρο την προσπάθεια των ΗΠΑ να στερεώσουν έναν κοινό βηματισμό πρώτα και κύρια απέναντι στη ραγδαία ισχυροποίηση της Κίνας, αλλά και απέναντι στην αυξανόμενη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, καθώς οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το Πεκίνο και τη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε χτες στο Τόκιο η Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας, Φ. Κισίντα, Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι και Ινδίας, Ν. Μόντι.

Είχαν προηγηθεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες η περιοδεία του Μπάιντεν σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου για στρατιωτική εμπλοκή στην Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επέμβασης στο νησί, όπως και η αναγγελία νέου οικονομικού σχήματος στην περιοχή, το «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» (IPEF), με πυρήνα τις χώρες του Quad.

Στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν έλειψαν οι συνδέσεις και οι παραλληλισμοί του πολέμου στην Ουκρανία με τους «κινδύνους» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «διανύουμε μια σκοτεινή ώρα στην κοινή μας ιστορία», υποστηρίζοντας ότι «ο βάναυσος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (...) είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα».

Ο Φ. Κισίντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» και πρόσθεσε ότι «οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού» και «συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού».

Ο Αντ. Αλμπανέζι (ηγέτης των Εργατικών που επανήλθαν στην αυστραλιανή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής) σημείωσε ότι στην Αυστραλία «είχαμε αλλαγή στην κυβέρνηση αλλά η αφοσίωσή μας στην Quad δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει». Πρόσθεσε ότι ανταλλάχθηκαν «ισχυρές απόψεις» για τη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για «ωμότητες που δεν περιμέναμε τον 21ο αιώνα».

Από τη μεριά του, ο Ν. Μόντι περιέγραψε το σχήμα Quad ως δύναμη «διασφάλισης της ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό», αποφεύγοντας ωστόσο και πάλι να υιοθετήσει τις έντονες επικρίσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Οι διαφωνίες της Ινδίας ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας (με την οποία διατηρεί στενές οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες, που μάλιστα εν μέρει ενισχύθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία) αναδείχθηκαν και μετά από διμερή συνάντηση Μπάιντεν - Μόντι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στις προσδοκίες της, αναφερόμενος στις «επιπτώσεις της βάναυσης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που έχει σε ολόκληρη την παγκόσμια τάξη πραγμάτων» και τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Ινδία συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε στενά πώς θα μετριάσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις».

Ο δε Μόντι περιορίστηκε να πει μόνο ότι «η φιλία των ΗΠΑ συνολικά θα συνεχίσει να αποτελεί καλή δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ανθρώπινη ανάπτυξη». Πρόσθεσε κατά τα άλλα ότι «υπάρχει κοινό συμφέρον στην άμυνα και άλλα θέματα» και ότι «οι κοινές μας αξίες έχουν όντως ενισχύσει αυτή την εταιρική σχέση εμπιστοσύνης».

50 δισ. δολάρια για επενδύσεις στις υποδομές

Το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου κάνει λόγο για «εποχή βαθιών παγκόσμιων προκλήσεων», στην οποία όπως ισχυρίζονται «η Quad αποτελεί δύναμη για το καλό, δεσμευμένη να φέρει ορατά οφέλη για την περιοχή».

Μπορεί να μην υπάρχει ρητή αναφορά στην Κίνα, ωστόσο οι «4» τη φωτογραφίζουν καταδικάζοντας κάθε «προσφυγή στην απειλή ή χρήση βίας, μονομερή προσπάθεια για αλλαγή του "στάτους κβο"», αναγγέλλοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δρούμε μαζί αποφασιστικά (...) για τη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης, όπου οι χώρες είναι ελεύθερες από όλες τις μορφές στρατιωτικού, οικονομικού και πολιτικού εξαναγκασμού».

Ρητή αναφορά δεν υπάρχει ούτε και στη Ρωσία, αν και τονίζεται ότι «συζητήσαμε τις αντίστοιχες απαντήσεις μας στη σύγκρουση στην Ουκρανία (...) και τις επιπτώσεις της στον Ινδο-Ειρηνικό», επαναλαμβάνοντας «την ισχυρή μας απόφαση να διατηρήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Οσον αφορά τις κοινές μπίζνες των «4», δίνεται προτεραιότητα σε τομείς όπως οι υποδομές, που θεωρούνται «κρίσιμες για την καθοδήγηση της παραγωγικότητας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό», γι' αυτό και η Quad «θα επιδιώξει να διαθέσει πάνω από 50 δισ. δολάρια» μες στην επόμενη 5ετία για επενδύσεις σε υποδομές της περιοχής. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου βρίσκεται η στήριξη κερδοφόρων επενδύσεων για τα μονοπώλια των «4», ταυτόχρονα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συνεχής ενίσχυση της επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή μέσα από την προώθηση τεράστιων προγραμμάτων υποδομών.

Μήνυμα Κινέζου πρωθυπουργού στην Αυστραλία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο Αυστραλό ομόλογό του, Αντ. Αλμπανέζι, αναφέροντας ότι «η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αυστραλιανή πλευρά για να εξετάσει το παρελθόν και να κοιτάξει προς το μέλλον (...) προκειμένου να προωθηθεί η υγιής και συνεχής ανάπτυξη της παγκόσμιας στρατηγικής τους σχέσης».

Ο Αλμπανέζι, από την πλευρά του, πριν φύγει από την Καμπέρα για το Τόκιο, είχε σημειώσει ότι οι κινεζο-αυστραλιανές σχέσεις «θα παραμείνουν δύσκολες».

Ο αντιπρόεδρος της νέας αυστραλιανής κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε ότι η Κίνα είναι «ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος» και ότι «κατανοούμε την περιπλοκότητα της σχέσης», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Κίνα «επιζητεί να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω της με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί (...) Ο στρατηγικός ανταγωνισμός εντείνεται στην περιοχή μας, στον Ειρηνικό».

Κατέληξε δε ότι η νέα κυβέρνηση «θα διασφαλίσει ότι τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας είναι απολύτως ξεκάθαρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία Μπάιντεν για την «αντιμετώπιση» της Κίνας(2022-05-21 00:00:00.0)
Εντεινόμενες ευρωατλαντικές προετοιμασίες για όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα(2022-05-11 00:00:00.0)
Πολύπλευρα παζάρια με την Ινδία(2022-04-29 00:00:00.0)
Οι προεκτάσεις του πολέμου στο επίκεντρο της συνομιλίας Μπάιντεν - Μόντι(2022-04-12 00:00:00.0)
Εντείνονται τα διεθνή ιμπεριαλιστικά παζάρια(2022-03-05 00:00:00.0)
Νέα ώθηση σε συμμαχίες που στήνουν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας(2021-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ