Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΝ
Συμφωνία για «κοινή ανάπτυξη» του κοιτάσματος Hengam

Το Ιράν και το Ομάν συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για την από κοινού εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Hengam, το οποίο εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η συμφωνία καταλήχτηκε από τους υπουργούς Πετρελαίου των δύο χωρών τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου Ι. Ραϊσί στο Ομάν, όπου συναντήθηκε με τον σουλτάνο Χ. Μπ. Ταρίκ.

Το 2005 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για την από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος Hengam, αλλά η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και το Ιράν αποφάσισε να αναπτύξει το κοίτασμα ανεξάρτητα το 2012.

Πλέον οι δύο χώρες βάζουν ξανά στο τραπέζι τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ την περασμένη βδομάδα το IRNA ανέφερε ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να αναβιώσει ένα έργο που είχε σταματήσει εδώ και καιρό, την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο Ομάν.

Μιλώντας για το κοίτασμα Hengam, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Javad Owji ανέφερε ότι «η κοινή εκμετάλλευση, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική εκμετάλλευση, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, καθώς αυτή η μέθοδος οδηγεί σε λιγότερες ζημιές στη δεξαμενή και επιτρέπει μεγαλύτερη εξόρυξη».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην ανταλλαγή πετροχημικών προϊόντων, καθώς και τεχνογνωσίας στον κλάδο του πετρελαίου.

Τον Ιρανό Πρόεδρο συνόδευσαν ακόμα στο Ομάν ο υπουργός Εξωτερικών X. Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Ομάν Σ. Μπαντρ Αλ Μπουσαϊντί, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών, που συζήτησε με τον ομόλογό του για την ενίσχυση των αεροπορικών και λιμενικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

  • Χτες πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη η κηδεία του συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης», Σαγιάντ Χοντάι, ο οποίος δολοφονήθηκε την Κυριακή σε ένοπλη επίθεση από δύο μοτοσικλετιστές. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία, ενώ ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», Χ. Σαλαμί, επαναλαμβάνοντας τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις του Ιρανού Προέδρου, δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν «θα είναι σκληρή, αλλά εμείς θα καθορίσουμε το πότε θα δοθεί, πώς και σε ποιες περιστάσεις». Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Χοντάι ήταν επικεφαλής μονάδας της «Δύναμης Κουντς», του τμήματος των «Φρουρών της Επανάστασης» που δρα σε άλλες χώρες, ενώ και ιρανικά κρατικά ΜΜΕ περιέγραφαν τον Χοντάι ως «υπερασπιστή των ιερών», χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε αξιωματικούς που δρουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ