Συνέντευξη της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ
Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων χαρακτήρισαν την προβληματική κατάσταση και τις εξελίξεις στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου της ΤΕ Εύβοιας.
Οπως αναφέρθηκε, ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θεωρείται ήδη κορεσμένος από τον Αύγουστο του 2018, παρότι συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Από τον Απρίλη του 2021 λειτουργεί χωρίς επίσημη άδεια, με έγκριση από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ ΑΕ).
«Οι εξελίξεις και η οριακή ουσιαστικά κατάσταση όπου έχει φτάσει ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι συνέπεια της αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Πολιτική που ακολουθούν πιστά οι δημοτικές αρχές στη Χαλκίδα αλλά και στους άλλους δήμους», τόνισε εισηγητικά η Γρ. Τσιβίκα και πρόσθεσε:
«Με ευθύνη τόσο του φορέα διαχείρισης αποβλήτων, του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, όσο και όλων των τελευταίων δημοτικών αρχών της Χαλκίδας και των άλλων δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ και που πιστά ακολουθούν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, η κατάσταση έχει φτάσει να είναι οριακή για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας».
Επεσήμανε ακόμα ότι ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ, η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων, η δημοτική αρχή Χαλκίδας και οι λοιποί δήμοι που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το πρόβλημα: «Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, στο πλαίσιο αντικρουόμενων απόψεων και συμφερόντων, για το ποιος θα είναι ο φορέας της υλοποίησης των απαραίτητων έργων, ποιος θα τα διαχειριστεί, σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει».
Και τόνισε: «Η τακτική αυτή, που προσπαθεί να φέρει τον λαό μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα είναι γνωστή πια. Δεν πρέπει κανείς να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα που θα τεθούν για την υιοθέτηση της μίας ή της άλλης αντιλαϊκής εκδοχής στη διαχείριση των απορριμμάτων. Κράτος, περιφερειακή και δημοτική αρχή και ο ΦΟΔΣΑ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να δοθεί λύση. Ο λαός της Χαλκίδας και των άλλων δήμων ούτε οφείλει ούτε μπορεί να πληρώσει ξανά τις "αμαρτίες" τους».
Από την πλευρά του ο Κ. Μπασδέκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΦΟΔΣΑ και των δήμων για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες αφορούν είτε τη μεταφορά των απορριμμάτων, είτε την εκμίσθωση από ιδιώτη κινητής μονάδας επεξεργασίας, είτε την καθ' ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία τοιχίου, «κινούνται στον δρόμο που αναπόφευκτα θα επεκτείνει την είσοδο ιδιωτών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με επιβάρυνση των κατοίκων».
Η απάντηση στην αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική πολιτική, υπογράμμισε, είναι «οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας, τόνισε ότι απαιτείται «άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και μεθόδους», μέχρι δε την κατασκευή ΜΕΑ να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και να διασφαλιστεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο ΧΥΤΑ, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών.
«Σήμερα εμπόδιο στην αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και τεχνικών δυνατοτήτων μπαίνουν τα κέρδη που πρέπει να διασφαλιστούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η δεσπόζουσα περιβαλλοντική αρχή της ΕΕ "ο ρυπαίνων πληρώνει" για τα αστικά απόβλητα, η οποία για τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές - που παράγουν το 90% των αποβλήτων - γίνεται "καθαρίζει χωρίς να πληρώνει".
Γι' αυτό σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο έγκλημα που προωθείται σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος του λαού της Χαλκίδας. Να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αποδέχονται τα κριτήρια της ΕΕ και βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κ. Μπασδέκης.