Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προωθούν το «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό»

Ξεκινούν αύριο οι επαφές Μπάιντεν σε Σεούλ και Τόκιο, όπου αναμένεται και Σύνοδος της QUAD, με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας

Με στόχο τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων για την αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ξεκινά αύριο επίσημες επαφές στη Νότια Κορέα και μετά στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα στο Τόκιο θα πάρει μέρος και σε Σύνοδο της QUAD (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία), μία από τις συμμαχίες στις οποίες επενδύει για την αναχαίτιση της κινεζικής επιρροής.

Η περιοδεία Μπάιντεν αναμένεται να σημάνει και επίσημα την προώθηση του λεγόμενου «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework - IPEF), ενός πακέτου επενδύσεων και οικονομικών συνεργασιών με το οποίο τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν κολιγιές σε μια περιοχή του πλανήτη αφενός με σημαντικά αναπτυσσόμενο ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφετέρου μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του (νεοεκλεγέντος Προέδρου της Νότιας Κορέας) Γιουν Σουκ Γεόλ έχει ήδη εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθεί στο IPEF και πρόκειται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις. Μεταξύ άλλων το IPEF αναμένεται να εστιάσει σε τομείς όπως η αξιοπιστία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η καθαρή Ενέργεια, η απεξάρτηση από τον άνθρακα και οι υποδομές, η ψηφιοποίηση. «Νιώθουμε μεγάλο ενθουσιασμό για όλα αυτά (...) Διέθεσα πολύ χρόνο σε επαφές με ομολόγους μου από τον Ινδο-Ειρηνικό και υπάρχουν πολλά αιτήματα για να αυξήσουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους και να έχουν μια πιο θετική οικονομική στρατηγική», είπε.

Ο Ρόμπερτ Γουάρντ, αρμόδιος για την περιοχή της Ιαπωνίας και διευθυντής της γεω-οικονομικής στρατηγικής στο (αμερικανικό) Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, είπε ότι το IPEF «στην πραγματικότητα έρχεται να καλύψει ένα κενό (...) Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απούσα και (την ίδια ώρα) η Κίνα "τρέχει"».

Ολα αυτά ενώ στην περιοχή εντείνεται η συζήτηση για τους όρους «απόκρουσης» της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα αυτό κυριάρχησε και στην προεκλογική περίοδο στην Αυστραλία, όπου μεθαύριο στήνονται κάλπες για τη νέα ομοσπονδιακή Βουλή. Σημειωτέον, ο κυβερνητικός συνασπισμός, των οποίων ηγούνται οι Φιλελεύθεροι του Σκοτ Μόρισον, εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις να μείωσε τη διαφορά του από το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα, σε 51 - 49% από 54 - 46% που ήταν πριν από δύο βδομάδες, με βάση δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα «Sydney Morning Herald».

Νέες προειδοποιήσεις της Κίνας

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών κανόνων» και κάλεσε την Κίνα «να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι επέλεξε να σημειώσει ότι η συνεργασία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ δεν πρέπει «να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των πλευρών». Ο Κινέζος υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για «τη συνεργασία» των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας «εναντίον της Κίνας», οι οποίες δημιουργούν μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα».

Την ίδια στιγμή, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ - Ταϊβάν επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν συμβάλλει όπως θα έπρεπε σε «μια αποτελεσματική αμυντική στρατηγική» που να είναι συμβατή «με την εξελισσόμενη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν».

  • Ο θεωρούμενος «υπουργός Αμυνας» ενός σχήματος που αυτοαποκαλείται «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στη Μιανμάρ, Γι Μον, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο ηθική αλλά και «υλική στήριξη, όπως όπλα και χρηματοδότηση», υποστηρίζοντας ότι «με αυτήν τη στήριξη θα μπορέσουμε να τερματίσουμε πιο γρήγορα την επανάσταση (στο πραξικόπημα που επέβαλαν στρατιωτικοί τον Φλεβάρη του 2021), περιορίζοντας τις απώλειες ανθρώπων και των περιουσιών τους». Στη συγκρότηση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» πρωτοστατούν δυνάμεις του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία» (LND) που κέρδισε τις εκλογές το φθινόπωρο του 2020. Η χούντα της χώρας τις έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ