Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδιο προσομοίωσης επίθεσης στο Ιράν

Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη μεγάλη άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας «Chariots of Fire», προς τα τέλη Μάη, η οποία προσομοιώνει σχέδιο επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ρεπορτάζ ισραηλινών εφημερίδων αναφέρουν ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν και αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα που έχουν δυνατότητα ανεφοδιασμού πολεμικών τζετ εν πτήσει, με σενάριο παραβίασης του ιρανικού εναέριου χώρου και εξαπόλυσης «επανειλημμένων χτυπημάτων» σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε άσκηση που έχει ως βάση τη συνεργασία τους με το Ισραήλ σε σενάριο επίθεσης στο Ιράν. Σύμφωνα μάλιστα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ, το σενάριο προβλέπει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων, «ακόμα και δεκάδων», που θα συμμετάσχουν στην προσομοίωση επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, 10 χρόνια μετά την πραγματοποίηση ανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής άσκησης (στην οποία οι ΗΠΑ δεν είχαν συμμετοχή).

Οπως μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι «Channel 13», με τη συμμετοχή τους οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στο Ισραήλ ότι μπορεί να υποστηρίξουν ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη σε περίπτωση που δεν καμφθούν οι αντιστάσεις της στην υπογραφή μίας νέας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ