«Η Τουρκία είναι πολύτιμη σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ακόμα ότι στο ΝΑΤΟ «πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτήν την ιστορική στιγμή», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Αυτά ενώ φουντώνει το παζάρι γύρω από τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, με την Αγκυρα να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα.
Από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε τις «επιφυλάξεις» της Αγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ξανά ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» (εννοώντας κουρδικές οργανώσεις, όπως το PKK και οι YPG). Σχολιάζοντας δε σχεδιαζόμενη επίσκεψη διπλωματών των δύο κρατών στην Αγκυρα, επέμεινε ότι «καμία απ' αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις (...) Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» και κατέληξε ότι «δεν θα πρέπει καν να μπουν στον κόπο».
Επιβεβαιώνοντας δε το ευρύτερο παζάρι, είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε "ναι" σε αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, για να μπουν στο ΝΑΤΟ, που είναι οργανισμός για την ασφάλεια». Σημειωτέον, Σουηδία και Φινλανδία συγκαταλέγονται στις χώρες που επέβαλαν εμπάργκο εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, μετά τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία το 2019.
Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν μίλησε για «περίεργη νοοτροπία» που χαρακτηρίζει την Τουρκία και τον Πρόεδρό της, εκτιμώντας ότι «απλά προσπαθεί να κερδίσει κάτι, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι απολύτως βέβαιος πως δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών».
Ο δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις» της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σ. Νιινίστο απέδωσε στην Τουρκία δηλώσεις που «άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες μέρες», δηλώνοντας όμως «αισιόδοξος» και «σίγουρος ότι με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών θα επιλύσουμε την κατάσταση».
Η δε πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε χτες ότι «η Σουηδία ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Τουρκία εντός ΝΑΤΟ».
Σχολιάζοντας τα σχέδια νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε πως «εμείς ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές (σ.σ. στην Ευρώπη) θα ακολουθήσουν την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας και θα οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική για την περιφερειακή ασφάλεια μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με βάση τον σεβασμό των έννομων ανησυχιών του καθενός και το όραμα μιας κοινής, περιεκτικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας», επιμένοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί μακρόχρονη ειρήνη και αληθινή ασφάλεια στην Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση ειδησεογραφικού μέσου της Φινλανδίας για την ένταξη της συγκεκριμένης χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Λιζιάν περιορίστηκε να πει ότι η φινλανδική αίτηση «θα προσθέσει, φυσικά, νέους παράγοντες στις διμερείς μας σχέσεις».