Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διπλωματία...

Αθλια ήταν στην πλειοψηφία τους τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών και των ιστοσελίδων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Μπάιντεν. Τόνοι άχρηστης πληροφορίας εκτοξεύονταν δεξιά και αριστερά: Για τη γραβάτα του Προέδρου των ΗΠΑ, που είχε πάνω της ελληνικές σημαίες, για τα «κρυφά μηνύματα» στην ομιλία Μπάιντεν, για τους «εκλεχτούς» ομογενείς καλεσμένους στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις επισκεπτών και οικοδεσποτών, για το μενού στο επετειακό φαγοπότι που ακολούθησε. Ολα αυτά για να μας πουν ότι το κλίμα ήταν «θερμό» στην υποδοχή του πρωθυπουργού, ότι υπήρξαν «χημεία» και «φιλική διάθεση», κι επομένως οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν την Ελλάδα στα εθνικά της θέματα, έναντι της Τουρκίας», όπως ήταν η κατακλείδα των περισσότερων σχολιαστών. «Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»!

... της γραβάτας

Η «διπλωματία της γραβάτας», όμως, την οποία εκθείαζαν τα αστικά ΜΜΕ, καμιά σχέση δεν έχει με τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βαθιά ελληνική εμπλοκή, με την ένταση στα Ελληνοτουρκικά που κλιμακώνεται στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών, με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα - με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων - για μεγαλύτερη συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια και για σταθερή υπεράσπιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής». Αυτά είναι που βάζουν σε κίνδυνο πρώτα απ' όλα τον λαό μας, που γίνεται στόχος, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ αυτό που συζητήθηκε τελικά, όταν οι πόρτες έκλεισαν, ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στον Μπάιντεν, ήταν να υπάρξει προσήλωση στην ατζέντα που αποφασίστηκε στην τελευταία συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δηλαδή, στον αμερικανοΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων στην περιοχή, που περιλαμβάνει και τα Ελληνοτουρκικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για να φορεθούν ...γραβάτα στον λαό επώδυνες και επικίνδυνες «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Μπαράζ διακοπών

Τις 500 ημερησίως έχουν φτάσει πανελλαδικά οι εντολές διακοπής ρεύματος από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν, λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, έχει προηγηθεί ένας «Γολγοθάς» γι' αυτά τα νοικοκυριά, προκειμένου να «σώσουν» τουλάχιστον την ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αιτήσεις για διακανονισμό των απλήρωτων λογαριασμών έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, αλλά το 70% όσων ρυθμίζουν το χρέος τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν μετά από δύο ή τρεις μήνες δόσεων. Ετσι, οι εταιρείες δίνουν εντολές για να κατέβουν διακόπτες. Βέβαια, ακόμα και όσοι καταφέρνουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ή τις δόσεις, είναι αναγκασμένοι να κόψουν κι από τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους κάθε μήνα, αφού πλέον η ακρίβεια στην Ενέργεια και στα άλλα αγαθά «ρουφάει» σαν μαύρη τρύπα δυο μισθούς τον χρόνο! Αυτή η πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια, που στη βαρβαρότητα της απελευθερωμένης καπιταλιστικής αγοράς και των ανταγωνισμών που οξύνονται ήρθε για να μείνει, είναι η «άλλη όψη» της εικόνας για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα: Αυτή της Ελλάδας - ενεργειακού κόμβου και αναβαθμισμένου γεωπολιτικού παίχτη στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο, από την οποία έχουν να κερδίσουν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά, επιβεβαιώνοντας ότι για να πάρει ανάσα ο λαός από την ακρίβεια, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο.

Φερετζές

Το ...στάξιμο από την ουρά του γαϊδάρου θυμίζει η συζήτηση εδώ και βδομάδες σχετικά με τη χρήση ή όχι της μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους. Γιατί όσο η κυβέρνηση «μαδάει τη μαργαρίτα» για το πώς και το πού «βγάζουμε τη μάσκα», η μετάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, η επιδημιολογική επιτήρηση έχει πάει περίπατο, με τα διαγνωστικά τεστ να είναι ελάχιστα καθημερινά και η ευθύνη μετατοπίζεται πια ολοκληρωτικά σε ατομικό επίπεδο. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, με τη «σύσταση» από τους αερομεταφορείς στα ευάλωτα άτομα να συνεχίζουν να τη φορούν για να «αυτοπροστατευτούν». Κι ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται «λύσσα» η συζήτηση γύρω από τη μάσκα, οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με κορονοϊό είναι εμβολιασμένοι, όταν τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ ήταν κάτω από 30%, αποδεικνύοντας ότι οι εμβολιασμοί όσο αναγκαίοι κι αν είναι, από μόνοι τους δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία. Οσο για τα νοσοκομεία, αυτά στενάζουν είτε από τις ελλείψεις είτε από την επιχειρηματική δράση που πολιορκεί κάθε ανάγκη εργαζομένων και ασθενών. Και βέβαια, το ...ραντεβού με την πανδημία παραμένει ανοιχτό για το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες, αφού πρώτα κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν φέρει σε πέρας άλλη μια τουριστική σεζόν. Κάπως έτσι η μάσκα γίνεται για μια ακόμα φορά «φερετζές» για το έγκλημα διαρκείας που συντελείται σε βάρος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ