Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Σήμερα οι φοιτητικές εκλογές μετά από τρία χρόνια - «Μόνοι τους και όλοι μας» το σύνθημα μάχης που απευθύνει η «Πανσπουδαστική ΚΣ»
  • Ανταποκρίσεις από δραστηριότητες των υποψηφίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε Σχολές
  • Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ: Κεφάτες, δημιουργικές συναντήσεις σε γειτονιές της Αττικής
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα να ακουστεί δυνατά η φωνή των φοιτητών με «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη παντού!

Στις κάλπες προσέρχονται οι φοιτητές σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη των νέων τους ΔΣ

Eurokinissi

Σήμερα μιλάνε οι φοιτητές! Σήμερα στέλνουν μήνυμα συμμετοχής, συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους! Τέτοιο μήνυμα θα είναι η σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», που μπορεί να την αναδείξει πρώτη δύναμη πανελλαδικά, να φέρει στο προσκήνιο ακόμη πιο δυναμικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών έχουν στηθεί σήμερα στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά και είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που γίνονται και πάλι φοιτητικές εκλογές σε αυτήν την κλίμακα. Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές, το 2019, είχαν αναδείξει την «Πανσπουδαστική ΚΣ», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, 2η δύναμη πανελλαδικά στα πανεπιστήμια με 23,3%. Σήμερα, είναι η ώρα για ακόμα πιο αποφασιστική ενίσχυσή της.

Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά. Και έχει σημασία η συμμετοχή του, έχει σημασία να ακουστεί η φωνή του. Να αναδείξει τους εκπροσώπους του στα ΔΣ των συλλόγων. Να πάρει θέση για το τι είδους σύλλογο θέλει. Να στείλει μήνυμα για συλλόγους αγωνιστικούς, διεκδικητικούς. Για εκπροσώπους που θα συμμετέχουν και θα τιμούν τις ψήφους των φοιτητών που τους ανέδειξαν και δεν θα εξαφανίζονται την επομένη των εκλογών. Για συλλόγους που θα αναλαμβάνουν δράση και πρωτοβουλίες για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές, πρώτα απ' όλα για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους προοπτική, για πρόσβασή τους σε όλες τις υποδομές και τα μέσα που απαιτούνται για να βγαίνουν ολοκληρωμένοι επιστήμονες, αλλά και για το δικαίωμά τους στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για όλα αυτά που μπορούν να γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο.


Εχει σημασία λοιπόν για τον κάθε φοιτητή να συμμετάσχει και να πάρει θέση. Να κάνει κριτήριο της ψήφου τις εμπειρίες του μέχρι τώρα. Το ποιοι ήταν δίπλα του, ποιοι μπήκαν μπροστά στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των φοιτητών αυτά τα χρόνια και ποιοι ήταν εξαφανισμένοι. Ποιοι πάλεψαν για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με ασφάλεια, για τα δικαιώματα των εστιακών φοιτητών, για να πάρουν όλοι οι φοιτητές τα συγγράμματά τους, για να έχουν όλοι πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και να διασφαλιστούν οι όροι της εξεταστικής, ποιοι ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ποιοι αγωνίζονται και βάζουν φρένο στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ένταση της καταστολής... Ολα αυτά είναι η βάση και η «μαγιά» που πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τις σημερινές εκλογές, κριτήριο ενίσχυσης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», για να αναδειχθεί πρώτη δύναμη από τις κάλπες!

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα εξάλλου επιβεβαιώνεται από περιπτώσεις νεοσύστατων φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα κ.α., που έκαναν εκλογές το προηγούμενο διάστημα και μέσα από γνήσιες συλλογικές διαδικασίες ανέδειξαν αγωνιστικά Διοικητικά Συμβούλια, δίνοντας πλειοψηφία στην «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Θυμίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες σε πανελλαδικό επίπεδο φοιτητικές εκλογές άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ. Σε αυτά τα Τμήματα έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι, και μέσα απ' αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις.


Γι' αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός από την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, οπότε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Απόψε και αφού θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση σε κάθε σύλλογο, στην ιστοσελίδα της «Πανσπουδαστικής» (http://www.pksekloges.gr) θα ανακοινώνονται αποτελέσματα εκλογών. Με συνεχή ανανέωση θα αναρτώνται τα αποτελέσματα ανά φοιτητικό σύλλογο, ανά ίδρυμα και τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά, ενώ θα υπάρχουν και συγκρίσεις σε συλλόγους Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων που παραμένουν οι ίδιοι όπως το 2019.

  • Στους πίνακες θυμίζουμε τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών που έγιναν το 2019 στους συλλόγους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Φέτος, τα αποτελέσματα θα αφορούν μόνο συλλόγους πανεπιστημίων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εκδηλώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών

Από την εκδήλωση στα Παιδαγωγικά
Από την εκδήλωση στα Παιδαγωγικά
Θεματικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τους υποψήφιους και τις υποψήφιες της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών και θέματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών των Τμημάτων.

Συγκεκριμένα, στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Βόλου οργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Ορατή και αόρατη βία κατά των γυναικών. Τι μπορούμε να κάνουμε;», με κεντρική ομιλήτρια την Λίλα Πέτρου, αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βόλου και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Παρέμβαση για τα σχετικά προβλήματα και τα αιτήματα των υποψηφίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» έκανε η φοιτήτρια Μαρία Ρουχά, υποψήφια στον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο του τμήματος Γλωσσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα, συζήτηση με θέμα «Industry 4.0: Προοπτική και επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών» οργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ομιλητή τον Γιάννη Παπαρίζο, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας. Παρέμβαση για το σχετικό περιεχόμενο της διδασκαλίας στη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών έκανε ο υποψήφιος με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» Γιάννης Σκαλοχωρίτης.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που οργάνωσε συζήτηση με θέμα «Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα που έρχονται. Επισιτιστική κρίση στον 21ο αιώνα - Τι καλλιεργούμε και γιατί;» με ομιλητή τον Θοδωρή Γεωργαδάκη, πρόεδρο των Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
Διεκδικούν συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου

Με παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και με τη διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ 3x3, διεκδίκησαν την Παρασκευή τη συντήρηση και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρύματος στην Καβάλα οι νεοσύστατοι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Φυσικού, Χημικού, Λογιστικής και Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα.

Οι φοιτητές ανέδειξαν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις στους χώρους του πρώην ΤΕΙ Καβάλας, που έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει το θράσος να εμφανίζεται «ευαίσθητη» σχετικά με την κατάσταση και την αξιοποίηση των χώρων των Πανεπιστημίων και με αυτό το πρόσχημα να στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπούν φοιτητές στο ΑΠΘ.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων μετά τη συνάντηση με τον αντιπρύτανη, από τις απαντήσεις του φάνηκε ότι για να αμφισβητηθεί το ασφυκτικό πλαίσιο της κρατικής υποχρηματοδότησης που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και διεκδίκηση από την πλευρά των φοιτητών. Κάλεσαν σε ισχυροποίηση των Συλλόγων με μαζική συμμετοχή στις πρώτες τους εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μάη.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, μέλη των Συλλόγων έβαψαν τις γραμμές του γηπέδου μπάσκετ για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το τουρνουά που είχαν προγραμματίσει για το απόγευμα. Εκεί, αφού έγινε χαιρετισμός εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων και ενημέρωση για την πρωινή κινητοποίηση, ξεκίνησε το παιχνίδι με τη συμμετοχή 14 ομάδων φοιτητών του ΔΙΠΑΕ. Νικητές αναδείχθηκαν τα «Σεμεδάκια».


ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημαντική νίκη των φοιτητών το «πάγωμα» των σχεδιασμών του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής

Μια προσωρινή αλλά σημαντική νίκη πέτυχαν οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ με τον αγώνα τους ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για την κατάργηση, συγχώνευση και μετακίνηση Τμημάτων, στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για τους εισακτέους για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023, τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο και το Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα παραμένουν ως έχουν, παρά την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας και της ΔΕ του ΔΙΠΑΕ, οι φοιτητές οργάνωσαν συλλογικά τον αγώνα τους και προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις, βάζοντας στο επίκεντρο αιτήματα για την αναβάθμιση των σπουδών τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ σημειώνει ότι οι φοιτητές είναι αυτοί που μέσα από τη δράση τους κατάφεραν να εμποδίσουν τους παραπάνω σχεδιασμούς, έστω και προσωρινά, και το κατάφεραν γιατί πάλεψαν συλλογικά, έβαλαν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, συντονίστηκαν και ανέπτυξαν πολύμορφη δράση.

«Ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ, δεν χωράει εφησυχασμός, τώρα είναι ώρα διεκδίκησης», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να δυναμώσει τον αγώνα για τη μόρφωση που μας αξίζει, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολές μας, να δυναμώσει τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, με σύγχρονα και ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το διάστημα που μας πέρασε, ένα είναι το μεγάλο συμπέρασμα: Οτι οι φοιτητές μόνο όταν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνονται, παλεύουν συλλογικά, διεκδικούν, μπορούν να είναι κερδισμένοι».

Να δυναμώσει ο αγώνας

Σχολιάζοντας της δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλου - ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει πως η συμπερίληψη του Τμήματος Φυσικής Καβάλας στο σχετικό ΦΕΚ αποδεικνύει ότι ήταν «ανυπόστατες φήμες» τα περί σχεδιασμού για κλείσιμό του - το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ τονίζει:

«Επειδή μάλλον είναι πολύ απασχολημένος με το επικίνδυνο έργο της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα σχέδια του ΝΑΤΟ και δεν έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις, να τον ενημερώσουμε ότι για το κλείσιμο του Φυσικού δεν υπάρχουν "φήμες", αλλά συγκεκριμένη εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, με ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου. Μάλιστα, η αιτιολόγηση που αναφέρει είναι ακριβώς ο χαμηλός αριθμός των εισακτέων!».

Το ότι ο σχεδιασμός αυτός «παγώνει» οφείλεται «αποκλειστικά και μόνο στον αγώνα των φοιτητών, μέσα από τους Συλλόγους τους, αλλά και των καθηγητών και των εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα», προσθέτει το ΤΣ Καβάλας της ΚΝΕ και καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα, ενισχύοντας τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους με μαζική συμμετοχή στις εκλογές και υπερψήφιση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής ΚΣ».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλες εκδηλώσεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για την παρουσίαση των υποψηφίων στους φοιτητικούς συλλόγους στις Σχολές της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Στην Κοζάνη, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη του ΟΣΕ, η οποία γέμισε με δεκάδες φοιτητές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από φοιτητικό συγκρότημα, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στα Τμήματα των ΗΜΜΥ, Μηχανολόγων Μηχανικών και στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης. Οι φοιτητές ανέδειξαν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων για τη σύσταση φοιτητικού συλλόγου, τις πρωτοβουλίες για να ζωντανέψει ο Σύλλογος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, μέσα από κινητοποιήσεις για μια σειρά από προβλήματα των φοιτητών στις σπουδές τους, αλλά και την επιχείρηση της ΔΑΠ να δημιουργηθεί ένας σύλλογος - «φάντασμα» για όλη την Πολυτεχνική Σχολή, κόντρα στους Συλλόγους που υπάρχουν ήδη ανά Τμήμα. Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία και ολοκληρώθηκε με πάρτι.

Στη Φλώρινα, η εκδήλωση, με τίτλο «Η Τέχνη όπλο για την οργάνωση του αγώνα», σημείωσε πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης συμμετοχή φοιτητών, καθώς εκατοντάδες ήταν αυτοί που κατέκλυσαν το Νέο Πάρκο.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από υποψηφίους με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Συλλόγους Φοιτητών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και τη Σχολή Καλών Τεχνών, που κάλεσαν τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν τους συλλόγους τους, ψηφίζοντας μαζικά την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις σημερινές εκλογές.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με τους Θανάση Δήμου, Στάθη Μουφτόγλου και Χριστίνα Κουτσούκου.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται...

Κεφάτες, δημιουργικές, γιορτινές συναντήσεις σε γειτονιές της Αττικής

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Με σύνθημα «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!», εμπνευσμένο από τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχουν αρχίσει ήδη το ταξίδι τους και είναι πολλές δεκάδες οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα και κυρίως τον Ιούνη σε όλη τη χώρα.

Η αρχή έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε γειτονιές της Αττικής.

Με τη συμμετοχή μαθητών και νεολαίας, το Σάββατο «άναψαν τα φώτα» του Μαθητικού Φεστιβάλ στο Χαϊδάρι. Από νωρίς το απόγευμα μαθητές συγκεντρώνονταν στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με χαιρετισμό από μαθήτρια μέλος της ΚΝΕ και συνεχίστηκαν με συζήτηση για τον πόλεμο με την Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο «Demon Fox», που με τους hip hop στίχους του ξεσήκωσε τους μαθητές, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με ροκ συναυλία από τους Θανάση Πεθεριώτη και Γιάννη Πυρομάλη.

***

Σημείο συνάντησης δεκάδων μαθητών από Αμπελόκηπους, Γκύζη, Πολύγωνο και Εξάρχεια έγινε επίσης το Σάββατο η Πανόρμου, όπου πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα Μαθητικό Φεστιβάλ. Μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, φρόντισαν από νωρίς να διαμορφωθεί ο χώρος για να υποδεχθεί το workshop μουσικής παραγωγής από τον «Κάππα Ταφ Beats», την έκθεση για τον πόλεμο, αλλά και την εργασία μαθητών για τα αίτια της ανισότιμης θέσης της γυναίκας! Ο μαθητής Γιώργος Κολλάρος μίλησε για το τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να καταδικάσουν και αυτόν τον πόλεμο, ενώ περιέγραψε τη δύναμη που αποκτά ο αγώνας όταν οι μαθητές γίνονται μια γροθιά! «Το πρώτο θύμα του πολέμου... είναι η αλήθεια!» είπαν στη συνέχεια οι μαθητές και μέσα από το παιχνίδι που ετοίμασαν, με γέλιο και ενθουσιασμό, σατίρισαν όλα τα fakenews που έχουμε ακούσει και διαβάσει στο διαδίκτυο για τον πόλεμο, ενώ άπλωσαν πανό και άναψαν καπνογόνα για να δηλώσουν την καταδίκη τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία hip hop από τους «Ενας και κάτι» και με τους funky ήχους των «Funkywise»!

***

Πανόρμου
Πανόρμου
Σημείο μαθητικής συνάντησης και διασκέδασης ήταν το Σάββατο και η πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη. Το Μαθητικό Φεστιβάλ εκεί ξεκίνησε με χαιρετισμό δύο μαθητών και κάλεσμα προς τους συμμαθητές τους στην περιοχή να ενώσουν τη φωνή τους με την ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, κόντρα στο σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Οι μαθητές βροντοφώναξαν συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Ξεχωριστή θέση στον χώρο είχε το μαθητικό project με τίτλο «Τα ιδανικά τους VS τα ιδανικά μας», που με μεράκι ετοίμασαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας τα όνειρα και τα «θέλω» των μαθητών που δεν χωράνε στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτού του συστήματος! Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση με τίτλο «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία», ενώ η επίδειξη Latin από τη χορευτική ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έκανε μια παρέα τους νέους που βρίσκονταν στην πλατεία.

***

Την Κυριακή η σκυτάλη των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ πέρασε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε ένας μαθητής ΕΠΑΛ και ακολούθησε θεατρικό δρώμενο και μουσικό αφιέρωμα επαναστατικών τραγουδιών, που είχαν ετοιμάσει μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ. Το κοινό έριξε άφθονο γέλιο με την παράσταση Stand up comedy από τον Αχιλλέα Μαρμαρίδη, χόρεψε στο ανοιχτό μάθημα Latin χορού από το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ και η βραδιά έκλεισε με τους «Rhyme Riot» και τον Arcy. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», που άπλωσαν ένα πανό για την ειρήνη για όλους τους λαούς και πέταξαν στον ουρανό άσπρα και κόκκινα μπαλόνια. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στο γήπεδο του Πανιωνίου, προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου, στις 30 Μάη.

***

Βριλήσσια
Βριλήσσια
Δεκάδες μαθητές και νεολαίοι από τα Βριλήσσια, την Πεντέλη και τους γύρω δήμους συναντήθηκαν επίσης την Κυριακή στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ), στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και κάθε μορφής εκμετάλλευση.

«Οι μέρες και οι ώρες των Μαθητικών Φεστιβάλ είναι αφιερωμένες σε εμάς! Στις ανάγκες και τα όνειρά μας!», σημείωσαν οι μαθητές στην έναρξη των εκδηλώσεων, προσθέτοντας ότι «η σχολική χρονιά ξεκίνησε στον απόηχο των πυρκαγιών που έκαψαν την περιοχή μας και τη μισή Ελλάδα, με την πανδημία να συνεχίζεται, τις εξετάσεις να αυξάνονται και τα όνειρά μας να εξαφανίζονται!» Σε αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις και οι δράσεις μπροστά στο Μαθητικό Φεστιβάλ γέμισαν τους μαθητές «με χαρά, αισιοδοξία και σιγουριά», όπως χαρακτηριστικά είπαν, για το πώς μπορούν μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, μαζί με την ΚΝΕ, να σχεδιάσουν τη ζωή και το μέλλον τους, χωρίς πολέμους, ανασφάλεια και εκμετάλλευση.

Στο Φεστιβάλ προβλήθηκαν μέσω βίντεο συνεντεύξεις μαθητών από τα Λύκεια της περιοχής με τις σκέψεις τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ερωτήματα για το «αν μπορεί να υπάρχει κοινωνία χωρίς πολέμους», «αν το ΝΑΤΟ μας προσφέρει ασφάλεια, ποιος είναι ο ρόλος του». Το ενδιαφέρον, επίσης, κέντρισε το παιχνίδι ερωτήσεων για τον πόλεμο που είχαν φτιάξει μαθητές Γυμνασίου. Εγινε επίσης συζήτηση για τα δικαιώματα και την ανισότιμη θέση της γυναίκας, θέμα που απασχολεί έντονα τους μαθητές και τις μαθήτριες της περιοχής και παρουσιάστηκαν σχετικά ερωτηματολόγια που είχαν απαντηθεί από μαθητές. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.

Πετρούπολη
Πετρούπολη
Στον χώρο του Φεστιβάλ ξεχωριστή θέση είχαν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», που παρουσίασαν μέσα από φωτογραφίες τη δραστηριότητά τους μέσα στη χρονιά. Ενώ με τα κολάζ τους έκαναν τη δική τους αναδρομή στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ και τις παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα, προετοιμάζοντας έτσι τη φετινή τους συμμετοχή.

Προετοιμάζοντας τα νέα μαθητικά ραντεβού

Πλούσια είναι και η δραστηριότητα που προηγείται των Μαθητικών Φεστιβάλ και τα προετοιμάζει, με αθλητικές διοργανώσεις, συναντήσεις καλλιτεχνικών ομάδων κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι και οι Μαθητικές ΟΒ Μενιδίου της ΚΝΕ διοργάνωσαν, την Κυριακή, τουρνουά βόλεϊ.

Τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν μπροστά στο τουρνουά με δεκάδες παιδιά της περιοχής για δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να αθληθούν, τις ελλείψεις στις υποδομές, το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειές τους. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ώστε ο αθλητισμός να είναι προσβάσιμος για όλους, να μην αποτελεί εμπόρευμα.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ επίσης προχώρησαν σε εργασίες αποκατάστασης του γηπέδου όπου πραγματοποιήθηκε το τουρνουά, όπως και του γκράφιτι για την Παλαιστίνη που είχαν φτιάξει μαθητές της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια και είχε αμαυρωθεί με φασιστικά σύμβολα, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και στους λαούς που δοκιμάζονται από τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Το ραντεβού με τις ομάδες που πήραν μέρος ανανεώθηκε για το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Μενίδι, που θα γίνει στις 4 Ιούνη, στον Αγιο Βλάσση, όπου και θα βραβευτεί η νικήτρια ομάδα του τουρνουά.

Στο μεταξύ, Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένα: Το Σάββατο σε Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Λούτσα και Νέο Κόσμο και την Κυριακή σε Κορυδαλλό, Μαρούσι και Αμαλιάδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικά απαντούν στην «ελληνική PISA» και τις απαγορεύσεις του υπουργείου Παιδείας

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η στάση εργασίας των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ. Νέα στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς προκήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών σωματείων στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών σωματείων στα Δικαστήρια της Ευελπίδων
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η στάση εργασίας των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κατά της «ελληνικής PISA», μετά την εκδίκαση της σχετικής προσφυγής του υπουργείου Παιδείας, που συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο έσυρε για άλλη μια φορά φέτος στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει ομόφωνη στάση εργασίας για σήμερα, Τετάρτη, μέρα των δειγματοληπτικών εξετάσεων τύπου PISA σε 600 σχολεία της χώρας για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου. Η στάση είναι προγραμματισμένη από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ., για τους δασκάλους και τους καθηγητές, «για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην απεργία».

Χτες το πρωί εκπαιδευτικοί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά από κάλεσμα πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στον αυταρχισμό και την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους από το υπουργείο Παιδείας.

Δείχνοντας φανερή ικανοποίηση για την αντεργατική δικαστική απόφαση, η υπουργός Παιδείας δήλωσε χτες με ανάρτησή της ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) θα διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία (σ.σ. "ελληνική PISA") και θα αξιοποιήσει επιτέλους και η χώρα μας ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της Εκπαίδευσης».

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) απαντά στις αιτιάσεις της υπουργού Παιδείας και στα περί «βελτίωσης της Εκπαίδευσης» σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το υπ. Παιδείας αποκρύπτει συστηματικά ότι οι εξετάσεις τύπου PISA εντάσσονται στα εργαλεία που θα εκμεταλλευτεί, προκειμένου να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα τον αντιεκπαιδευτικό - αντιλαϊκό σχεδιασμό του.

Ο διαγωνισμός τύπου PISA, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλο το πλαίσιο παρέμβασης στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στοχεύουν σε ένα πιο εχθρικό σχολείο για τα παιδιά του λαού, πιο ταξικό, αξιολογημένο - κατηγοριοποιημένο. Σε ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, φτηνό για το κράτος και ακριβό για τον λαό. Τέτοιου τύπου εξετάσεις εφαρμόζονται σε μια σειρά από χώρες, εδώ και χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή τη βαθύτερη κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, τη διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσά τους, γεγονός που τελικά καθορίζει την πορεία των νέων και τα μελλοντικά τους εκπαιδευτικά μονοπάτια.

Κυβέρνηση και υπουργείο κοροϊδεύουν απροκάλυπτα όταν λένε ότι με τέτοιες εξετάσεις θέλουν να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν πραγματικά ήθελαν να αναβαθμίσουν την Εκπαίδευση, θα άκουγαν και θα υλοποιούσαν τις εκατοντάδες προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των γονιών και των μαθητών που καταθέτουν και παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια».

Η ΑΣΕ καταλήγει καλώντας τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ «να καταδικάσουν τις απαράδεκτες απαγορεύσεις του υπουργείου Παιδείας. Να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 18/5, ενάντια στις διαγνωστικές εξετάσεις τύπου PISA, να πραγματοποιηθεί κανονικά».

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα για τη μαθητεία στις ΕΠΑΣ

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των σπουδαστών των ΕΠΑΣ μετέφερε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι σπουδαστές επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι από τα τέλη του 2021, τονίζοντας τη διάσταση του προβλήματος, καθώς για την πλειοψηφία πρόκειται για βασικό εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν στο επίδομα σίτισης και στέγασης. Κάλεσε να παρθούν μέτρα για να καταβληθούν χωρίς καμία καθυστέρηση από δω και πέρα όλα τα δεδουλευμένα των σπουδαστών για τις συμβάσεις μαθητείας και να καταβάλλεται κάθε μήνα αυτός ο μισθός της πρακτικής τους, προσθέτοντας πως θα πρέπει αυτός να αυξηθεί στα επίπεδα που θέτουν τα συνδικάτα.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Παν. Τσακλόγλου, χαρακτήρισε προτεραιότητα τη στήριξη και αναβάθμιση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) «ειδικά όσον αφορά στα ζητήματα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας», παραδέχτηκε πως υπάρχει υπέρμετρη καθυστέρηση με τις πληρωμές του 2022, η οποία είναι απολύτως λογικό να έχει αναστατώσει τους σπουδαστές και διαβεβαίωσε πως είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η καταβολή των αμοιβών.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στη διαδικασία της καταβολής των αμοιβών, κάνοντας λόγο για «παιδιά που περιμένουν πώς και πώς τον μισθό της πρακτικής τους άσκησης. Μιλάμε για παιδιά τα οποία σηκώνονται από τα χαράματα για να δουλέψουν στην πρακτική τους, να πάρουν δύο και τρία αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να πάνε να φοιτήσουν μετά στη σχολή τους, για να γυρίσουν στο σπίτι τους στις 9 και 10 το βράδυ». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θεσμικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση του πτυχίου των σχολών αυτών στο επίπεδο 3, στην ενίσχυση της παρέμβασης των ίδιων των επιχειρηματιών στον καθορισμό των ειδικοτήτων πια και των προγραμμάτων σπουδών αυτών των επαγγελματικών σχολών, οδηγώντας σε αποφοίτους μιας χρήσης, με δεξιότητες που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απαξιώνονται, στη μείωση δαπανών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση το 2021.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 20 Μάη στη 1 μ.μ. οργανώνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση προκηρύσσει παναττική στάση εργασίας από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

«Σε κάθε ευκαιρία, αναδεικνύουμε αυτό που αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα και για τους δικούς μας χώρους: Οτι οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες στα πανεπιστήμια, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται πλάι πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους, έχουν τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αλλά βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά τη σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια», σημειώνει η ΟΔΠΤΕ και προσθέτει:

«Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων συνεχώς διογκώνεται, όπως συνολικά στο Δημόσιο, λόγω της πολιτικής παγώματος των προσλήψεων. Οι ελάχιστες προσλήψεις που πρόκειται να προκηρύξει η κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει από τη μείωση του προσωπικού των πανεπιστημίων κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η επέκταση των "ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανακύκλωση της ανεργίας, η ανάθεση σε εργολάβους διαφόρων τομέων των πανεπιστημίων (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα), που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμη ανασφάλεια, σε μια ζωή μισή, αποτελούν πολιτική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπρόσθετα, η ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση (και η σύνδεσή της με την "αξιολόγηση" των ιδρυμάτων) και η διατήρηση της υποστελέχωσης οδηγούν στον διακηρυγμένο στόχο τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική πρέπει να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εχουμε μετρήσει αρκετά βήματα στην οργάνωση των συναδέλφων στους συλλόγους. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουμε ενιαία και συνολικά τα δικαιώματά μας, όπως στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεων, αλλά και μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων.

Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι και πιο αποφασιστικά να αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις μας.

Διεκδικούμε:

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών.

- Εξω οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ