Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μειωμένες οι δυνάμεις της «Χεζμπολάχ»

Ενα διαφοροποιημένο μετεκλογικό τοπίο δημιουργούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Μάη στον Λίβανο καθώς διαμορφώνεται νέος ενδοαστικός συσχετισμός δυνάμεων στη νέα 128μελή Βουλή. Το μπλοκ με επικεφαλής τη «Χεζμπολάχ» μείωσε τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα κατακτώντας τις 61 έδρες της νέας Βουλής από 71 που είχε στις εκλογές του 2018. Δηλαδή 4 έδρες λιγότερες από τις 65 που απαιτούνται για συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ειδικότερα, το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» (FPM) που ίδρυσε το 2005 ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν (η θητεία του λήγει τον Οκτώβρη φέτος) και συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ», παύει πλέον να είναι το χριστιανικό κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές. Στη νέα Βουλή το FPM εξέλεξε 18 βουλευτές (από 20 το 2018). Τη θέση του μεγαλύτερου κόμματος της χριστιανικής κοινότητας με 20 βουλευτές (από 15) πήραν οι Λιβανικές Δυνάμεις, του Σαμίρ Ζάζα (που χρηματοδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και απαιτεί τη διάλυση της ένοπλης πτέρυγας της «Χεζμπολάχ»). Αλλοι «σύμμαχοι» της «Χεζμπολάχ», όπως ο Δρούζος ηγέτης Ταλάλ Αρσλάν στο Αλεϊ και ο σουνίτης πολιτικός Φαϊσάλ Καράμε στην Τρίπολη δεν εξελέγησαν καθώς τη θέση τους πήραν ανεξάρτητοι βουλευτές που τάσσονται κατά της διαφθοράς και διεκδικούν αλλαγές.

Σε γενικές γραμμές εξελέγησαν 16 ανεξάρτητοι βουλευτές, 15 περισσότεροι από τις εκλογές του 2018. Αλλοι 9 βουλευτές εξελέγησαν προτάσσοντας «μεταρρυθμίσεις», μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Φουάντ Μακζούμι και 4 υποψήφιοι από το χριστιανικό κόμμα (Φαλαγγιτών) Καταέμπ.

Σχετικά ενισχυμένος θεωρείται και ο Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάτ του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εξέλεξε 9 βουλευτές (διατήρησε δηλαδή τον ίδιο αριθμό βουλευτών με τις εκλογές του 2018).

Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα κόμματα (πλην των ανεξάρτητων υποψηφίων) τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

«Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του Τζιμπράν Μπασίλ: 18 έδρες. Κίνημα Αμάλ του Ναμπίχ Μπέρι: 15. «Λιβανικές Δυνάμεις», του Σαμίρ Ζάζα: 20. «Χεζμπολάχ», του Χασάν Νασράλα: 13. Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του Ουαλίντ Τζουμπλάτ: 9. Κίνημα Ασμ, του δισεκατομμυριούχου απερχόμενου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι: 4. Σάμι Τζεμαγιέλ, του κόμματος Καταέμπ (Φαλαγγίτες): 5. Κίνημα Μαράντα, του Σλίμαν Φράνγκιεχ: 2. Κόμμα Τασνάγκ, του Αγκόπ Πακραντουνιάν: 3.

Το νέο Κοινοβούλιο αναμένεται να διορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό που θα αναλάβει τα παζάρια με το ΔΝΤ σχετικά με τον τρόπο επιβολής και το διαχειριστικό μείγμα προώθησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στα μέτρα του μεγάλου (ντόπιου και ξένου) κεφαλαίου. Επιπλέον πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να είναι και πάλι ο Ναμπίχ Μπέρι (από το σιιτικό κόμμα Αμάλ) που διατηρεί αυτή τη θέση εδώ και 30 χρόνια.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχάρη τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επισημαίνοντας πως παρά τα προβλήματα της πολυετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης «τίμησαν τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας». Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς χρονοτριβές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ