Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΚΟΥΒΑΣ
Νέα μέτρα με τον ίδιο στόχο

Από μεγάλη κινητοποίηση στην Αβάνα το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ
Από μεγάλη κινητοποίηση στην Αβάνα το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ
Ορισμένα μέτρα που δεν αλλάζουν την ουσία του βάρβαρου πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο, όπως λέει υποκριτικά, της «βοήθειας στον κουβανικό λαό, για την κατάκτηση της ελευθερίας του». Αυτά αφορούν την οικογενειακή επανένωση, τις βίζες, την τακτική μετανάστευση, τα εξουσιοδοτημένα ομαδικά ταξίδια και σε άλλες πόλεις εκτός Αβάνας, την ενίσχυση επιχειρηματιών και τη διευκόλυνση εμβασμάτων, αλλάζοντας το όριο των 1.000 ευρώ το τρίμηνο και επιτρέποντας και αποστολές μεταξύ ατόμων και όχι αποκλειστικά μελών της ίδιας οικογένειας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ σημειώνεται ότι «θα προωθήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες εκτός του κρατικού τομέα, εξουσιοδοτώντας την πρόσβαση σε εκτεταμένη τεχνολογία cloud, διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου» και ότι θα διερευνηθούν «επιλογές για την επέκταση της υποστήριξης πρόσθετων επιλογών πληρωμής για δραστηριότητες που βασίζονται στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικές πληρωμές με ανεξάρτητους Κουβανούς επιχειρηματίες».

Την ίδια ώρα διευκρινίζει ότι δεν αφαιρεί από τις κυρώσεις πρόσωπα και οντότητες, δηλαδή κρατικά στελέχη και επιχειρήσεις.

Η κουβανική κυβέρνηση, με τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης για τα νέα μέτρα, σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «πρόκειται για μέτρα θετικά αλλά πολύ περιορισμένης εμβέλειας» και προσθέτει ότι «οι ανακοινώσεις δεν τροποποιούν με κανέναν τρόπο τον αποκλεισμό, ούτε τα κύρια οικονομικά μέτρα που έλαβε ο Τραμπ, όπως οι καταχωρήσεις οντοτήτων που υπόκεινται σε πρόσθετα μέτρα καταναγκασμού, ούτε καταργεί τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους Αμερικανούς.

Δεν ανατρέπει την αυθαίρετη και δόλια συμπερίληψη της Κούβας στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που φέρονται ως χορηγοί της τρομοκρατίας, μια από τις κύριες αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κούβα για τις εμπορικές και οικονομικές της συναλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου».

Και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Λαμβάνοντας αυτά τα περιορισμένα βήματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιεί ανοιχτά εχθρική γλώσσα, συνοδευόμενη από παραδοσιακές συκοφαντίες και νέες πλάνες που έχουν γίνει μόδα τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύοντας ότι οι στόχοι της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας δεν έχουν αλλάξει, ούτε τα κύρια εργαλεία της.

Για να μάθουμε το πραγματικό εύρος αυτής της ανακοίνωσης, πρέπει να περιμένουμε τη δημοσίευση των κανονισμών που εφαρμόζουν μέτρα.

Η κυβέρνηση της Κούβας επαναλαμβάνει την προθυμία της να ξεκινήσει διάλογο με σεβασμό επί ίσοις όροις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι και αυτά τα περιορισμένα μέτρα προκάλεσαν την αντίδραση των γνωστών ηγετών της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, όπως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που μίλησε για «τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του Ομπάμα έναντι της Κούβας» (πολιτική που μέσω της προσέγγισης επιδίωκε τον ίδιο στόχο της ανατροπής των κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό).

Ακόμα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επίσης ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας, δήλωσε για την ανακοίνωση των μέτρων ότι «υπάρχει κίνδυνος να στείλει το λάθος μήνυμα στους λάθος ανθρώπους τη λάθος στιγμή και για λάθος λόγους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ