Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχεδιασμοί και αντιθέσεις που φέρνουν βαρύ λογαριασμό στον λαό και ενεργειακή φτώχεια

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού, κατάργηση έμμεσων φόρων και Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Eurokinissi

Στη συζήτηση σχετικά με τις «κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία για την ΕΕ», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Τα περί "αλληλεγγύης" και "ενιαίας απάντησης στον ρωσικό εκβιασμό", οι ασάφειες σκοπιμότητας δεν μπορούν να κρύψουν τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Ολα τα σενάρια υπαγορεύονται από την ευρωενωσιακή στρατηγική της "απελευθέρωσης", της "πράσινης μετάβασης", της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστηρίου ρύπων, που είχαν εκτινάξει τις τιμές και την ενεργειακή φτώχεια μήνες προ του πολέμου, και τα υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και στην Ελλάδα. Πίσω από τις φιέστες της ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματικό σταθμό αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί και στρατιωτικό ορμητήριο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, βρίσκεται η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από πανάκριβο αμερικανικό LNG, φέρνοντας μεγάλα κέρδη και στους μεταφορείς Ελληνες εφοπλιστές. Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί προϋποθέτουν βαρύ λογαριασμό για τον λαό προκειμένου να θησαυρίσουν τα μονοπώλια, τη στιγμή μάλιστα που πυκνώνουν διεθνώς οι ανησυχίες των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ για επικείμενη περιδίνηση σε νέα καπιταλιστική κρίση.

Μόνη διέξοδος ο λαϊκός αγώνας για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, κατάργηση έμμεσων φόρων, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία».

Να σημειωθεί ότι αντιθέσεις για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκδηλώθηκαν και χτες κατά τη συνάντηση των απεσταλμένων των κρατών - μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί νέα συνάντηση για σήμερα. Τη διαφωνία τους ως προς το εύρος και τον χρόνο επιβολής των κυρώσεων έχουν εκφράσει μια σειρά χώρες - μέλη, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποιούν πως οι κυρώσεις θα επιφέρουν αύξηση των τιμών Ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. Δεν μπορούν επίσης να περάσουν απαρατήρητες αναφορές όπως ότι «αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια». Οι Γερμανοί προβλέπουν «προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη. Η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. Η πανδημία, η ακριβή Ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα». Θυμίζουμε τέλος τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι «έχουμε προετοιμαστεί να εξαρτηθούμε λιγότερο από τις ρωσικές εισαγωγές Ενέργειας. Μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές, ξεκινώντας από τον άνθρακα και μετά με το πετρέλαιο. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ