Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην τελική ευθεία για την κορύφωση των εκδηλώσεων προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη
  • Την Κυριακή στις 11 π.μ. η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στοιχεία από το ιστορικό καταφύγιο του Β' ΠΠ, που συνδέεται με το σύνολο των εκδηλώσεων, παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης»

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα, δύο μέρες πριν τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 8 Μάη στην Πάτρα, στην πλατεία Παντοκράτορος, όπου και με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 11 π.μ. κορυφώνονται οι δίμηνες εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Την ίδια μέρα στον χώρο θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης αφιερωμένης στον Νίκο Μπελογιάννη, που πέρασε μέρος της ζωής του στην Πάτρα, αγωνιζόμενος μαζί με τον λαό της.

Από χτες ξεκίνησε ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων, καταρχάς με το άνοιγμα για το κοινό έκθεσης αφιερωμένης στη ζωή και στη δράση του κομμουνιστή ήρωα (μέχρι την Παρασκευή 6 Μάη, καθημερινά 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), όπου εκτίθενται για πρώτη φορά και υλικά από τη δράση του στην Πάτρα.

Σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του 12σέλιδου αφιερώματος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας για τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη, με ομιλία της Αλεξάνδρας Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.

Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Το σύνολο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 112), όπου υπάρχει και βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Ενας χώρος δεμένος με την Ιστορία της πόλης

Πριν την εκδήλωση της Κυριακής, ο Δ. Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων (κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων), όπου θα ξεναγηθεί από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Ο χώρος συνδέεται και με την περίοδο παρουσίας του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη, και τα δεινά που πέρασε ο λαός τότε. Είναι επισκέψιμο για το κοινό, ως χώρος ιστορικής μνήμης, από το 2020, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς στις 4/10/1944. Σημαντικά στοιχεία για τον χώρο δίνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός, που τον λειτουργεί και με έκθεση αρχειακού υλικού η οποία εμπλουτίστηκε με εικαστικές παρεμβάσεις που επιμελήθηκαν καθηγητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου Πατρέων.

Η κατασκευή του εικάζεται ότι έγινε τη δεκαετία του 1930 για την προφύλαξη των αμάχων σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής, μαζί με τους υπόγειους χώρους ορισμένων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων της Πάτρας. Η Πάτρα ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που βομβαρδίστηκε από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, τρεις φορές από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου το 1940. Σημάδια των βομβαρδισμών υπάρχουν ακόμα και σήμερα, στην αγγλικανική εκκλησία στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το λιμάνι και την παρεμπόδιση της μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στην Αιτωλοακαρνανία και από κει στο μέτωπο στην Ηπειρο. Εκτός από την πρώτη μέρα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο Πολιτιστικός Οργανισμός η πόλη βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα στις 30 Οκτώβρη και στις 2 και 6 Νοέμβρη 1940. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ωστόσο συνεχίζονταν, και αυτό οδήγησε τις τοπικές αρχές στη δημιουργία, από 20/10/1940 μέχρι 1/2/1941, 32 καταφυγίων χωρητικότητας 3.437 ατόμων, μέσα σ' αυτά και των Υψηλών Αλωνίων. Η αχαϊκή πρωτεύουσα βομβαρδίστηκε και στις 10/2/1941, ενώ δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια τα θύματα των βομβαρδισμών, που υπολογίζονται σε 300 άτομα, μαζί με αυτά του αλβανικού μετώπου.

Η λειτουργία του χώρου έσωσε αρκετό κόσμο και από τις μετέπειτα γερμανικές αεροπορικές επιδρομές. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο από τα πάνω από 30 καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί στην πόλη και από τα οποία, σημειωτέον, τα περισσότερα σώζονται μέχρι σήμερα.

Σήμερα στον χώρο λειτουργεί μόνιμη έκθεση, της οποίας η πρώτη ενότητα αφορά την περίοδο των βομβαρδισμών, η δεύτερη την Κατοχή 1941 - 1944, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και η τρίτη την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, όπου παρουσιάζονται και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, αναφερόμενα στο κλίμα που επικρατούσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ