Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον αγωνιστικό γιορτασμό από εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Μέχρι την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι εξορμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για να φτάσει σε χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα που εκπέμπει η 1η Μάη

MotionTeam

Την απεργία και τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς, με στόχο να γίνει η Κυριακή 1η Μάη ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην πάλη ενάντια στην ακρίβεια, για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος με την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές επιπτώσεις του για τον λαό.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, αποτελούν συνέχεια της αγωνιστικής δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που ξεδιπλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με συλλαλητήρια, απεργίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Τον καλλιτεχνικό τόνο στη συγκέντρωση θα δώσει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», που θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες των εργαζομένων. Επίσης, ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παρουσιάσει ένα αντιπολεμικό τραγούδι.

Σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Από τον περσινό γιορτασμό στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τον περσινό γιορτασμό στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου με τις εξής προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ.: Τσιμισκή με Αριστοτέλους: Εμποροϋπάλληλοι, ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο «Praktiker». Πλατεία Αθωνος: Μισθωτοί Τεχνικοί, Οικοδόμοι, Τύπος - Χαρτί, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Χημική Βιομηχανία, Μέταλλο, Κατεργασίας Ξύλου, εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων. Καρόλου Ντηλ - Ερμού: Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική. Πλατεία Αγ. Σοφίας: Υγειονομικοί, Δημόσιο, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι. Τη μέρα εκείνη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO έχουν κηρύξει μια ακόμα απεργία, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης με μπροστάρη το Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν (πορεία, κατάθεση στεφανιών). Στη συνέχεια, στη 1.30 μ.μ. θα διοργανώσουν γλέντι εργατών αφιερωμένο στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με συγκρότημα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που θα γίνει μέσα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας, δηλαδή της 1ης Μάη, προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Αφιερωμένες στην 1η Μάη είναι και οι περιοδικές εκδόσεις των συνδικάτων, όπως η «Πανεργατική» του ΠΑΜΕ και ο «Πρωτεργάτης» του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Αφιερωμένες στην 1η Μάη είναι και οι περιοδικές εκδόσεις των συνδικάτων, όπως η «Πανεργατική» του ΠΑΜΕ και ο «Πρωτεργάτης» του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Κυριακή και τα καράβια όλων των κατηγοριών. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν τη συμμετοχή στην απεργία και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Καλέσματα συμμετοχής

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα όλης της χώρας, στους εργαζόμενους και όλο τον λαό, να κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς.

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα συμμετέχει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ κάλεσμα απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ενώ στο Πρωτομαγιάτικο μήνυμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας αναφέρει: «Τα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών δυνάμεων είναι κοινά, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, πολιτιστικές παραδόσεις. Κοινός είναι και ο αντίπαλος: Η εκμεταλλευτική κοινωνία. Αυτό είναι το διεθνιστικό μήνυμα της 1ης Μάη».

Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη απευθύνουν επίσης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 1η Μάη έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία, που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους που δουλεύουν τη συγκεκριμένη μέρα.

Εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις


Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά Σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, αλλά και για την αναγκαία κλιμάκωση μετά απ' αυτές.

Στην Αττική, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Φαρμάκου πραγματοποιεί περιοδείες σήμερα σε «HELENICA» και «ADELCO» και την Παρασκευή στη «PHARMATEN». Παράλληλα, σε μια σειρά χώρους («L'oreal», «Boehringer», ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ) μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία ή τις σωματειακές επιτροπές προετοιμάζονται εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου προχωρά σε περιοδείες σε επιχειρήσεις του κλάδου σήμερα σε Περιστέρι και Κορωπί και αύριο σε Μενίδι και Λιόσια. Σε συσκέψεις με τους εργαζόμενους στα αμαξοστάσια στην Πέτρου Ράλλη σήμερα, και στον Πειραιά αύριο, προχωρά η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα κάνει περιοδεία στο αεροδρόμιο αύριο. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα κάνει περιοδείες σήμερα στο εργοστάσιο μεταλλικής συσκευασίας «ΕΛΣΑ» και αύριο στη σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, περιοδεύει σε τράπεζες και εισπρακτικές. Αντίστοιχα, στον Επισιτισμό - Τουρισμό εξορμήσεις γίνονται σε ξενοδοχεία, εργαζόμενους σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, διανομείς και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών σε συναφείς με τον κλάδο ειδικότητες. Στο Δημόσιο εξορμήσεις γίνονται σε χώρους του ΕΦΕΤ, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΦΚΑ, του ΣΕΠΕ και στην Περιφέρεια Αττικής.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στις 12 μ., θα γίνει παρέμβαση στη ΔΕΗ της Τσιμισκή (ΧΑΝΘ). Συνεχίζονται επίσης οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, αλλά και οι Γενικές Συνελεύσεις.
  • Στη Λάρισα, σήμερα Πέμπτη, θα γίνουν μαζικές παρεμβάσεις στις συνοικίες της Νεάπολης και της Γιάννουλης, στις 7 μ.μ. (Πλατεία Νεάπολης και Πεζόδρομος μπροστά στο ΚΑΠΗ Γιάννουλης αντίστοιχα), όπου θα προβληθεί βίντεο για την Πρωτομαγιά και θα γίνει μαζική εξόρμηση. Επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Λάρισας προκήρυξε στάση εργασίας, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μικρές εκδηλώσεις, σήμερα Πέμπτη, στην Υπηρεσία Πρασίνου, αύριο Παρασκευή (7 π.μ. - 8 π.μ.) στο αμαξοστάσιο και την ίδια μέρα από 12.30 μ.μ. έως 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο. Τέλος, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη θα παρουσιαστεί μουσικό δρώμενο που ετοιμάζεται από το Παράρτημα του ΠΜΣ.
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
Εντατικές προετοιμασίες στη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή θα εξελιχθεί σε πορεία προς την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, που την περίοδο της γερμανικής κατοχής αποτέλεσε τόπο απαγχονισμού αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, από Πατρινούς τραγουδιστές και μουσικούς, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων και τη συμμετοχή της χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» και του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 2 Μάη. Στις 7.30 μ.μ., τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης Νέας Μανωλάδας - Δυτικής Αχαΐας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την 1η Μάη στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, με πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την ιστορία της Πρωτομαγιάς αύριο (7 μ.μ.) στον 1ο όροφο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα προβληθεί και ταινία. Η απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή περιλαμβάνει και συναυλία αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι, από ντόπιους μουσικούς και καλλιτέχνες.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών», το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο των γραφείων του. Η παράσταση θα δοθεί από μέλη των σωματείων της δύναμης του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ενώ συμμετέχουν και οι μουσικοί Δ. Αραγιάννης και Δ. Φραγκόπουλος.

Στη Ζάκυνθο, τέλος, μπροστά στην Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα την ανάκληση όλων των απολύσεων στο ΚΤΕΛ, καμία νέα απόλυση, διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλο το προσωπικό κ.ά.

Αρτα: Μια έκθεση γεμάτη συμβολισμούς

Τιμώντας την Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, διοργανώνει από αύριο Παρασκευή 29/4 έως την Κυριακή 15/5 έκθεση εικαστικών έργων του βιβλίου «Farindola, To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», του ζωγράφου Τάκη Βαρελά. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά στα δημοτικά διατηρητέα κτίρια της οδού Σκουφά στην πλατεία Αγ. Δημητρίου από της 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και από της 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στους 262 ανθρακωρύχους που θάφτηκαν στο ανθρακωρυχείο Bois De Cazier, στη Marcinelle του Βελγίου στις 8/8/1956 και «στα νέα παιδιά της Αρτας που σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα για τον Χρήστο Ζορμπά», ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από εργατικό δυστύχημα στη γαλακτοβιομηχανία «Ηπειρος» στις 6/6/2020 και για την υπόθεση εκκρεμεί δίκη την Τρίτη 31 Μάη.

Η έκθεση θα κλείσει με εκδήλωση - παρουσίαση του έργου στην πλατεία Σκουφά, το Σάββατο 14 Μάη στις 8.30 μ.μ., και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σκαλκώτος, γλύπτης και καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος και συγγραφέας, και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Αναγνώστου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δικηγόρος Ευάγγελος Σακέλλιος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ