Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Προβλήματα και ελλείψεις όποια πέτρα κι αν σηκώσεις

Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ενισχύονται με το περίφημο «νέο ΕΣΥ»

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»

RIZOSPASTIS

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»
Στις καταγγελίες κατοίκων, μαζικών φορέων και σωματείων από την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, την Κω, τη Σάμο για έλλειψη παιδιάτρων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, έρχεται να προστεθεί και η καταγγελία 34 σωματείων και μαζικών φορέων της Ικαρίας.

Στο νησί υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, στο Νοσοκομείο Ικαρίας, για 1.200 παιδιά και οι λαϊκές οικογένειες στα απομακρυσμένα χωριά αναγκάζονται χειμώνα - καλοκαίρι να διασχίσουν 80 χιλιόμετρα σε δύσβατο κι εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, με την κυβέρνηση να απαντά ότι «υπάρχουν ιδιώτες γιατροί»...

«Κατόπιν των απαντήσεων που δόθηκαν από πλευράς υπουργείου Υγείας, σε Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το αναφερόμενο θέμα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι χρόνια διεκδίκηση των γονέων και των κατοίκων οι προσλήψεις παιδιάτρων σε ΓΝ - ΚΥ Ικαρίας, ΚΥ Ευδήλου και η αναβάθμιση των ΠΙ Ραχών και Φούρνων, για να προσληφθούν και εκεί παιδίατροι και όλες οι προβλεπόμενες ειδικότητες γιατρών», αναφέρουν σωματεία και φορείς και το υπόμνημά τους συνεχίζει:

«Για εμάς δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη, για την υγεία και τις ζωές των παιδιών μας (...) Το υπουργείο Υγείας απαντά ότι υπάρχουν ιδιώτες παιδίατροι, για τους οποίους οι γονείς χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι οποίοι έρχονται περιοδικά στο νησί. Δεν δεχόμαστε το ύψιστο αγαθό της Υγείας, για μας και τα παιδιά μας, να θεωρείται από την κυβέρνηση κόστος, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει καθημερινά χαράτσια και ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία υπερβαίνουν τα όρια των αντοχών μας».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο υπόμνημα είχε επιδοθεί και στον πρωθυπουργό ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί, η κατάσταση όμως παραμένει άθλια.

Σωματεία και φορείς συμπαραστέκονται παράλληλα στον αγώνα του προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

Στο «Θριάσιο»

Οπως στην Ικαρία, έτσι και στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», η πραγματικότητα διαψεύδει για πολλοστή φορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης» των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Και σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί να «λύσει» τα προβλήματα με αλλεπάλληλα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς που υποχρεώνονται να εκτελούν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον προβλεπόμενο, ξεπερνώντας τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.

Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα έχουν απομείνει μόνο 8 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ είναι κενές και οι 8 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Το συγκεκριμένο Τμήμα με τους ελάχιστους γιατρούς, το μοναδικό στη Δυτική Αττική, τις μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου προσεγγίζει τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων σε αντίστοιχες εφημερίες μεγαλύτερων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός» και το Γενικό Κρατικό Αθηνών.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα από τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Παθολογικές κλινικές, τις ΜΕΘ (Γενική και Κέντρου Εγκαυμάτων) και τα Εργαστήρια Μικροβιολογικό - Μοριακό και Βιοχημικό.

Με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύουν η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρική ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι, η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί, και η Πνευμονολογική κλινική, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, δεδομένου ότι παραμένουν κενές 8 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών ενώ 2 ακόμη τεχνολόγοι ακτινολόγοι είναι σε μακρόχρονη απόσπαση στο υπουργείο Υγείας και σε άλλη μονάδα Υγείας.

«Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και η επέκταση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, που επιδεινώθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη διάρκεια της επιδημίας», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων και απαιτεί: Να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Να προκηρυχθούν οι 8 κενές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Στην Κρήτη

Στο μεταξύ, τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των δημόσιων εργαστηρίων και τις συνέπειες από την παράδοση κρίσιμων τομέων σε εργολαβικές εταιρείες αποτυπώνει η ολική καταστροφή που υπέστη ο εξοπλισμός στο Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την εισροή νερού από την οροφή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαρροή σε κάποιον σωλήνα, ενώ εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις λόγω τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονταν. Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων θεωρούνται κομβικής σημασίας αν και τα αντιδείγματα έχουν σωθεί.

Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί τον μοναδικό - νομοθετικά - πιστοποιημένο φορέα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων ανίχνευσης ναρκωτικών και λοιπών ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, κ.λπ.) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Λειτουργεί όμως σε παλιό κτίριο χωρίς την αναγκαία συντήρηση, ενώ μικρότερης έκτασης καταστροφές προκλήθηκαν στα εργαστήρια της Παιδιατρικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ