Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ - ΛΗΞΟΥΡΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Σωρεία προβλημάτων για 48 καθαρίστριες σχολικών κτιρίων

Απαιτούν συμβάσεις αορίστου χρόνου και μέτρα ατομικής υγιεινής. Στο πλευρό τους ΕΚΚ-Ι και ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Αντιμέτωπες με σωρεία προβλημάτων για την εκτέλεση της εργασίας τους βρίσκονται συνολικά 48 σχολικές καθαρίστριες των δήμων Αργοστολίου και Ληξουρίου της Κεφαλονιάς, που καλούνται καθημερινά να καθαρίσουν 58 σχολεία όλων των βαθμίδων, στα οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές.

Πρόκειται για 39 εργαζόμενες στον δήμου Αργοστολίου και 9 στον αντίστοιχο του Ληξουρίου (με 45 και 13 σχολεία ο καθένας), που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου, απολυόμενες στο τέλος της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να επαναπροσληφθούν με την έναρξή της, κάθε Σεπτέμβρη.

Και ενώ οι ανάγκες γιγαντώθηκαν για την καθαριότητα στα σχολεία ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας και μετά, παραμένουν για περισσότερο από δύο χρόνια με ελλιπή ή καθόλου μέτρα ατομικής προστασίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες μετακινούμενες από σχολείο σε σχολείο, καλούμενες να καλύψουν πολλές φορές και επιπλέον σχολικά συγκροτήματα σε περιπτώσεις ασθενειών ή άλλων κενών.

Την ίδια ώρα, απειλούνται με απένταξη από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κάτι που θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κάλυψη, αλλά και στο εισόδημά τους χάνοντας το ήδη λειψό επίδομα που παίρνουν, σε μια περίοδο που η ακρίβεια «σαρώνει» εξανεμίζοντας τους μισθούς των εργαζομένων.

Για τα παραπάνω, που αποτελούν συνέπειες των διαχρονικών κυβερνητικών μέτρων, ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές, οι πλειοψηφίες των οποίων (ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ Αργοστόλι, ΝΔ Ληξούρι), μπορεί στα λόγια να «συμπαρίστανται», μετά και τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών, στην πράξη όμως καθυστερούν στην ουσιαστική λήψη μέτρων, παρά και τις ομόφωνες αποφάσεις στήριξης του ψηφίσματος αιτημάτων των συγκεκριμένων εργαζόμενων γυναικών, στα Δημοτικά Συμβούλια.

Αλλωστε, τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ενώ οι εργαζόμενες, που συγκρότησαν κοινή Επιτροπή Αγώνα και για τους δύο δήμους, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μήνες.

Τα αιτήματά τους στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, που προχώρησαν από κοινού με την Επιτροπή τους σε παράσταση διαμαρτυρίας, πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου. Απαιτούν την ικανοποίηση στην πράξη των αιτημάτων των καθαριστριών με καμιά απένταξη από τα ΒΑΕ (ούτε περικοπή επιδόματος ή μισθού), σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών, προμήθεια με ευθύνη του κράτους άμεσα όλων των μέσων ατομικής προστασίας, δωρεάν self test, να ενισχυθούν οι Σχολικές Επιτροπές και να καλύπτονται τα μεταφορικά έξοδα των καθαριστριών που πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσιακές ανάγκες (μετακινούμενες από σχολείο σε σχολείο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ