Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αφήνει πίσω» φτώχεια και απόγνωση για τους ανάπηρους

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»: Αυτός είναι ο προκλητικός ισχυρισμός με τον οποίο συνοδεύει η κυβέρνηση τις «εμβληματικές πολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις» για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Οπως ανέφερε σε πρόσφατη παρέμβασή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει διάρκεια μέχρι το 2027, θα προχωρήσουν πιλοτικά προγράμματα για τον λεγόμενο «προσωπικό βοηθό», την πρώιμη ανίχνευση, την πρώιμη παρέμβαση για 1.450 παιδιά, την υποστηριζόμενη απασχόληση (9,5 εκατ. ευρώ) κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «προσωπικός βοηθός» θα αφορά μόλις 1.000 ΑμεΑ μέχρι 65 ετών και με φορολογητέο εισόδημα 60.000 ευρώ, αφήνοντας απέξω όσους είναι άνω των 65 ετών, όταν τα επιδόματα και οι μισθοί των αναπήρων είναι αφορολόγητα και όταν οι βαριά ανάπηροι στη χώρα ξεπερνούν τις 500.000. Για να είναι δικαιούχοι του «προσωπικού βοηθού», οι ανάπηροι θα πρέπει εκτός της πιστοποίησης από τα ΚΕΠΑ να περάσουν και από άλλη επιτροπή, που θα αξιολογήσει κατά πόσο χρήζουν ανάγκης «προσωπικού βοηθού».

Η κυβέρνηση μιλά επίσης για την «υποστηριζόμενη απασχόληση» με επιχορήγηση 9,5 εκατ. ευρώ προς τους εργοδότες, δηλαδή τζάμπα εργατικό δυναμικό, ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 98%.«Εργαζόμαστε εντατικά ώστε κάθε συμπολίτης μας να έχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, ανεξάρτητα από την αναπηρία του», ανέφερε σε παρέμβασή της η υφυπουργός, καλώντας «εργοδότες, επιχειρήσεις, αλλά και φορείς να υιοθετήσουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ένταξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας», στήνοντας δηλαδή νέα σκλαβοπάζαρα πάνω στην αγωνία και την ανάγκη των νέων ανθρώπων για δουλειά.

Οσο για τις «παρεμβάσεις προσβασιμότητας», δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψίχουλα, χωρίς να εξασφαλίζεται βοηθητικό προσωπικό στους ανθρώπους που θα διωχθούν από τα ιδρύματα στο όνομα της «αποασυλοποίησης» και χωρίς να διευκρινίζεται το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Σημειωτέον, με αφορμή τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στα κεραμίδια, τάχα για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων των αναπήρων, οι οποίοι βέβαια δεν ξεχνούν και τα δικά του πεπραγμένα, με τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε πάνω από 80.000 ανάπηρους. Από τη μία η κυβέρνηση της ΝΔ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την εφαρμογή της αντιδραστικής κατεύθυνσης της ΕΕ περί «λειτουργικότητας της αναπηρίας», και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ την κατακεραυνώνει ενώ ως κυβέρνηση επέβαλε το ίδιο αυτό αντιδραστικό κριτήριο για την απονομή επιδομάτων και παροχών Υγείας, οι δε αναπηρικές συντάξεις έγιναν «φύλλο και φτερό» με τον νόμο Κατρούγκαλου.

«Πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση» αναπηριών είναι άλλη μια «δέσμευση» της κυβέρνησης, αλλά δεν λέει κουβέντα σε ποιες δημόσιες δομές θα παραπέμπονται τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με κάποια αναπηρία, προδιαγράφοντας έτσι ότι θα γίνονται όλο και περισσότερο «μπαλάκι» στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Πρόνοια.

Με αφορμή τα παραπάνω οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες, που υποφέρουν από τη βάρβαρη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, υπενθυμίζουν ότι «πίσω από τη χρυσόσκονη των "ίσων ευκαιριών", της "αποασυλοποίησης" και της "καταπολέμησης των διακρίσεων" κρύβονται η μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, το κλείσιμο Ειδικών Σχολείων και Ιδρυμάτων Πρόνοιας, οι νέες περικοπές σε επιδόματα, θεραπείες και συντάξεις, με εργαλείο τη λειτουργικότητα».

Οσο για την ΕΣΑΜΕΑ, που σήμερα ψελλίζει για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των αναπήρων, υπενθυμίζουν ότι στήριξε το Ασφαλιστικό των Κατρούγκαλου και Βρούτση αλλά και το 3ο μνημόνιο, ενώ έμεινε σιωπηλή καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βάζοντας πλάτη στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των ευάλωτων ομάδων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ