Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε υψηλά επίπεδα η διάδοση και οι νοσηλείες, ακατέβατες οι διασωληνώσεις

Δεν «σβήνει» η πανδημία, παρά τις ευχές και τις συστάσεις της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Στη σύσταση «να είμαστε προσεκτικοί για το καλό της χώρας» εξαντλούνται τα «μέτρα» θωράκισης από το νέο πανδημικό κύμα, τη στιγμή που η χώρα μετρά 176.000 ενεργά κρούσματα, 3.500 νοσηλευόμενους Covid, αύξηση του μέσου όρου θετικότητας στο 8,2%. Ενώ όπως ομολογήθηκε, κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποδηλώνεται στον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας το φιάσκο της αυτοδιάγνωσης και την ανάγκη της επιδημιολογικής επιτήρησης με ευθύνη του κράτους.

Την τελευταία βδομάδα οι θάνατοι από Covid αυξήθηκαν 5%. Χτες 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.510 θάνατοι.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι διασωληνώσεις, που χτες έφτασαν τις 355 (το 58,87% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 41,13% είναι πλήρως εμβολιασμένοι).

Εγιναν 457 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με τον μέσο όρο εισαγωγών του 7ημέρου να διαμορφώνεται στους 431 ασθενείς, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα αυξήθηκαν 15% οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής και του Ηρακλείου.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 21.099 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.978 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.020 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3.030.429.

Δύο βδομάδες πριν - όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για το «σβήσιμο της πανδημίας» προκειμένου να ανοίξει όπως όπως η τουριστική σεζόν, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας - καταγράφηκε αύξηση 24% στις νέες διαγνώσεις. Σήμερα, «βράζουν» οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως ο Εβρος, η Πιερία, η Θεσπρωτία, η Αρκαδία, ο Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αττικής.

Ερχεται περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες

Για περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες τις επόμενες βδομάδες προειδοποίησε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μ. Γκάγκα, να αναφέρει ότι «η πίεση δεν είναι μεγάλη στο σύστημα Υγείας, όμως υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση». Κι αυτό γιατί, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεκάδες κρούσματα Covid εντοπίζονται σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το προσωπικό δουλεύει με ήπια συμπτώματα, απανωτά νυχτερινά, σερί 16ωρες βάρδιες το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδειες, τα οργανικά κενά εκτοξεύονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΚΑΤ, όπου οι κενές οργανικές θέσεις σκαρφάλωσαν σε λίγους μήνες στις 723, οι επικουρικοί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι 300 και 400 είναι λειτουργικά κενές θέσεις. Στο μεταξύ, πάνω από 6.000 υγειονομικοί είναι χωρίς μισθό εδώ και 7 μήνες και θα παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι τέλος Δεκέμβρη τάχα «για λόγους δημόσιας υγείας».

«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι να προσέχουν, να αποφεύγουν να κολλήσουν γιατί κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαιώνοντας ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο των ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού που δεν έχουν ληφθεί. Σε αυτό το φόντο προτάθηκε να μη γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τέλος Απρίλη.

Αν και από την αρχή της πανδημίας 700.000 παιδιά έχουν νοσήσει με Covid στην Ελλάδα, παρ' όλα αυτά «δεν έχουμε στοιχεία πόσα παιδιά έχουν εμφανίσει σύνδρομο long Covid», με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να ισχυρίζεται ότι «τα παιδιά που νόσησαν, παρακολουθούνται»...

Υπό συζήτηση παραμένουν η χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό και ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι της νόσου, με την Επιτροπή να σημειώνει την εναρμόνιση με τις αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών. Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, γίνονται περίπου 700 αιτήσεις τη μέρα και τις επόμενες μέρες θα ανοίξει πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφησή τους, ενώ η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται ικανοποιητική σε δείγμα 1.000 ασθενών, αναμένεται δε η παράδοση των μονοκλωνικών αντισωμάτων της «ΑstraΖeneca».

Στην Ευρώπη καταγράφεται μείωση 8% στις νέες διαγνώσεις και 12% στους θανάτους, οι 40 από τις 47 χώρες παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Επιτροπή σημείωσε ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί και στη χώρα μας. Εκτός εάν υπάρξει νέα παραλλαγή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ