Απαιτούν άμεσα μέτρα για να αντεπεξέλθουν στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν λόγω της ακρίβειας
Από τη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης |
Αφορμή για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση στάθηκαν τα στοιχεία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τον Αύγουστο του 2021 πέθαναν πάνω από 300 νεφροπαθείς. Οι διοργανωτές της μαζικής σύσκεψης υπενθύμισαν μάλιστα: 13 νεφροπαθείς πέθαναν μέχρι την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας από τους 20 που κόλλησαν στην κλινική «Ταξιάρχαι» τον Απρίλη του 2020. Στο ίδρυμα στο Ασβεστοχώρι πέθαναν 25 περιθαλπόμενοι τον Νοέμβρη του '20. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση από το ίδρυμα «Αγιοι Ανάργυροι» έχασαν τη ζωή τους. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Δεκέμβρη του '20 σταματούν να δημοσιεύονται ουσιαστικά τα κρούσματα στα ιδρύματα, για να μη χαλάει η ...μόστρα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά το 2ο κύμα της πανδημίας, μετρούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Το 50% - 60% των θυμάτων ήταν σε ιδρύματα βαριά αναπήρων και ηλικιωμένων.
«Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα είναι ότι στη χώρα μας και στις άλλες χώρες θα αυξηθεί η νοσηρότητα αλλά και η θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια, γιατί τα χρόνια της πανδημίας οι χρόνιοι πάσχοντες είχαν πλημμελή παρακολούθηση και έκαναν πλημμελώς τις θεραπείες τους λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου. Οπως και πολλοί άλλοι, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν έγκαιρα τις εξετάσεις τους, θα διαπιστώσουν καθυστερημένα π.χ. τον καρκίνο τα επόμενα χρόνια κάνοντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη την αντιμετώπισή του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών.
Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόσφατα ότι δήθεν πρόσεξε τα ΑμεΑ μέσα στην πανδημία, αφού άνοιξε γρήγορα, από τον Ιούνη του '20, τα ειδικά σχολεία, χωρίς όμως να πάρει κανένα μέτρο προστασίας. Ούτε προσλήψεις προσωπικού ούτε καν νοσηλευτών ούτε, πολύ περισσότερο, άνοιγμα νέων δομών για την αραίωση των μαθητών, αφού όλα τα ειδικά σχολεία είναι υπεράριθμα αλλά και ούτε αύξηση των δρομολογίων στα σχολικά λεωφορεία. «Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που από τον φόβο των γονιών ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, με δραματικές επιπτώσεις στην πορεία αυτών των παιδιών και στις ίδιες τις οικογένειές τους. Ανύπαρκτες οι υποδομές στήριξης της οικογένειας του παιδιού με αναπηρία, αλλά και τα εξειδικευμένα προγράμματα με βάση τις ιδιαιτερότητες αυτού του πληθυσμού για την ολόπλευρη ενημέρωση, για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πετώντας πάλι το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης" στον γονιό για να πάρει την απόφαση να πάει το παιδί του σχολείο ή όχι ή για να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε ακόμα ο Γ. Μπίλης κάνοντας την κεντρική εισήγηση.
Η σύσκεψη κατέληξε σε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Απρίλη, με τους αναπήρους και τους χρονίως πάσχοντες να προτάσσουν μαζί με τους εργαζόμενους σε Υγεία - Πρόνοια διεκδικήσεις ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο «νέο ΕΣΥ», στην ακρίβεια και τον πόλεμο. Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως γενναία αύξηση των επιδομάτων, ένα ολόκληρο επίδομα και μια ολόκληρη σύνταξη μπροστά στο Πάσχα και το καλοκαίρι, καμιά πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα κ.ά.
Στο μεταξύ, την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά (www.prosopikosvoithos.gov.gr) από 14 Απρίλη έως 15 Μάη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. «Αμεσα, οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν το δικό τους "Προσωπικό Βοηθό" με χρηματοδότηση του κράτους για να καλύψουν τις δικές τους καθημερινές ανάγκες», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου.
Τι δεν είπε η κυβέρνηση; Οτι η χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι με ημερομηνία λήξης, επομένως προκύπτει καταρχάς το ερώτημα ποιος θα είναι ο σχεδιασμός μετά τη λήξη του προγράμματος το 2027; Επίσης, η κυβέρνηση ανοίγει την πλατφόρμα για 1.000 άτομα, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000 στη χώρα μας. Βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα 65 έτη, «αγνοώντας» ότι χιλιάδες ανάπηροι είναι άνω των 65 ετών, με μεγαλύτερα προβλήματα.
Επομένως, ακόμα κι αν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακουφιστούν έστω και προσωρινά μερικές εκατοντάδες ανάπηροι, είναι πρόκληση ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», την ίδια στιγμή που, σε συνέχεια των προκατόχων της, ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει σε δημόσιες δομές Πρόνοιας στο όνομα τάχα της αποϊδρυματοποίησης, όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που έφερε στην καρδιά της πανδημίας προβλέπει κλείσιμο δομών, ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών δομών, όταν αρνείται να στηρίξει τους αναπήρους με επιδόματα και συντάξεις που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια.