Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διατήρηση με αναπροσαρμογές των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ

INTIME NEWS

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμόζεται από φέτος, όπου περιλαμβάνονται και σειρά από άλλες διατάξεις, μεταξύ αυτών και η ρύθμιση για την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων σε ευάλωτα νοικοκυριά, που βέβαια συνδέεται με λεόντειους όρους και προϋποθέσεις κυβέρνησης και τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι συντελεστές, που με τη σειρά τους θα εφαρμόζονται επί των διογκωμένων αντικειμενικών τιμών ακινήτων που ισχύουν από 1/1/2022.

Ενδεικτικά οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

- Για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ., από 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

- Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.

Επιπλέον, ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και μάλιστα με αυξημένο αφορολόγητο στα 400.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, με τη διαφορά ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στη συνολική αξία των ακινήτων - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά σε κάθε ξεχωριστό ακίνητο.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται η εφάπαξ απάλειψη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο (μόνο για το 2022), η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%, καθώς και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μέχρι σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Κρατική επιδότηση στα μέτρα των τραπεζών

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η συνέχιση της δυνατότητας κρατικής επιδότησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά και με βάση τις υπάρχουσες διατάξεις του λεγόμενου πτωχευτικού νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταβολή της ελάχιστης δόσης από την πλευρά των δανειοληπτών αποτελεί όρο και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση του Δημοσίου, η οποία μάλιστα διακόπτεται σε περίπτωση «καθυστέρησης» που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «στόχος είναι να επέλθει αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κύριας κατοικίας τους ή εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και σε κάθε περίπτωση για διάρκεια μέχρι 15 μηνών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έμμεση επιδότηση των τραπεζών, προκειμένου να μπει φρένο σε νέα «κόκκινα» δάνεια και μέχρις ότου ξεκινήσει η λειτουργία του εν λόγω φορέα, στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από αυτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ