Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λύση» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η «πράσινη μετάβαση»

Σε εκδήλωση της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ μίλησε ο Αντ. Ραλλάτος, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος

Μαζική και επίκαιρη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ με θέμα τις αλήθειες και τα ψέματα που συνοδεύουν την «πράσινη» ανάπτυξη, με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία του ο Αντ. Ραλλάτος, αφού καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την κατάκτηση νέων αγορών, στάθηκε και στα «σούρτα - φέρτα» της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, με δύο αεροπλανοφόρα και πλοία συνοδείας, μεταξύ των οποίων ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχιο. «Κινούνται με ...πράσινη, πυρηνική δηλαδή Ενέργεια, όπως πρόσφατα τη χαρακτήρισε έτσι η Κομισιόν, παρά την αντίθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, και... δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον», σημείωσε σκωπτικά.

Προσπαθούν να κρύψουν την αιτία των αυξήσεων στην Ενέργεια

Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τόνισε πως και ο πόλεμος χρησιμοποιείται από όλα τα αστικά κόμματα για να συγκαλυφθεί η πραγματική, βαθύτερη αιτία της υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση».

«Οι διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 από την κυβερνητική πολιτική δεν αμφισβητούν αυτές τις κατευθύνσεις, συνέπεια των οποίων είναι οι ήδη βαριές αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιβραδύνει τον ρυθμό απολιγνιτοποίησης και να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά Ενέργειας. Μαζί με το ΜέΡΑ25 ζητούν αναστολή ή κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο Βαρουφάκης υπερθεματίζει για την εγκατάλειψη των εγχώριων εξορύξεων.

Η κυβέρνηση απαντά πάλι ότι η παραγωγή λιγνίτη είναι πλέον πανάκριβη, ασύμφορη και πρέπει να μειωθεί γρήγορα η συμμετοχή της λιγνιτοπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, αν διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μάλιστα προετοιμάζει διάταξη για προσωρινό πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ομίλων και προβάλλει ως ασπίδα την κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ, με κοινή αγορά φυσικού αερίου και κοινό ταμείο στήριξης.

Είναι μια κάλπικη διαμάχη, με την οποία επιδιώκουν να κρύψουν τη συνενοχή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ και των εγχώριων ομίλων. Κατευθύνσεων για τις οποίες το Κόμμα μας έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ότι θα επιβαρύνουν δραματικά τον λαό», είπε.

Εξήγησε ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη έχει γίνει πολύ πιο ακριβή τα τρία τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ΕΕ με στόχο την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», καθιστώντας τεχνητά πιο ακριβή και ασύμφορη την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων σε σχέση με τις ΑΠΕ.

«Από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι τέλη 2021 η τιμή του δικαιώματος ρύπανσης τετραπλασιάστηκε, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2021 ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας έλεγε ότι το κόστος αγοράς δικαιώματος ρύπου είναι διπλάσιο από το κόστος παραγωγής μιας μεγαβατώρας.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επιβράδυνση της απολιγνιτοποίησης, αφού δεν αμφισβητεί το πλαίσιο της ΕΕ που κάνει πιο ακριβή τη λιγνιτοπαραγωγή, είναι υποκριτικό και βολικό στην κυβέρνηση να απαντήσει. Οι νέες συστάσεις της ΕΕ για αξιοποίηση της λιγνιτικής παράγωγης έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου δείχνουν πόσο υποκριτικό είναι το δήθεν ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία προβάλλουν τη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης".

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης που προωθούν συστηματικά από το 2011 όλες οι αστικές κυβερνήσεις», ανέφερε ο Αντ. Ραλλάτος.

Η πολιτική της ΕΕ και το υγροποιημένο αέριο

Στάθηκε στην πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Ελλήνων εφοπλιστών που μεταφέρουν το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), επισημαίνοντας ότι ακόμα και πριν τον πόλεμο οι τιμές του αυξήθηκαν κατά 600%. «Τις δύο πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής παρουσιάστηκε πρόσθετη άνοδος 35%. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν η κατάσταση οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ», είπε και πρόσθεσε:

«Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας με εναλλακτικές εισαγωγές θα οδηγήσει σε νέα εκτίναξη των τιμών και είναι επισφαλής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αν η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου διαρκέσει πολύ. Αλλωστε το κύριο δεν είναι η ενεργειακή επάρκεια από μόνη της, αν εξασφαλίζεται με απλησίαστες τιμές για τη λαϊκή οικογένεια και διαρκώς αυξανόμενες ρήτρες αναπροσαρμογής και στη λαϊκή κατανάλωση, και στους αγρότες, και στους αυτοαπασχολούμενους.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα οδηγούν σε αύξηση του κόστους μεταφοράς τροφίμων, βασικών εμπορευμάτων και πρώτων υλών, ενώ η ουκρανική κρίση σε άνοδο τιμής στο αλεύρι και στα δημητριακά, και σε δραματική μείωση των τουριστικών ροών».

Τρόπος διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και οι ΑΠΕ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αφορμή και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, τονίζοντας:

«Η πολιτική αυτή υλοποιείται με την ίδια ζέση από όλα τα κόμματα - τώρα από τη ΝΔ, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ - αγνοώντας επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και επιστρατεύοντας την κρατική καταστολή, για να εξαναγκάσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποδεχτούν την καταστροφή του τόπου τους. Βρίσκονται σε μια συνεχή πλειοδοσία για το ποιος θα εγκαταστήσει περισσότερες ανεμογεννήτριες, ενώ την ίδια στιγμή οι κομματικές τους δυνάμεις, ως γνήσιοι πολιτικοί απατεώνες, παριστάνουν ότι αντιδρούν και οι τοπικοί βουλευτές άλλα ψηφίζουν στη Βουλή».

Εξήγησε ακόμα γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας πως οι ΑΠΕ αποτελούν λύση και για την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, αφού «η πολιτική αυτή αφορά την απαξίωση, την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματός του που είναι ήδη επενδυμένο στην παραγωγική διαδικασία, με το πρόσχημα ότι δεν είναι "φιλικό στο περιβάλλον"». Και πρόσθεσε:

«Τα αστικά κράτη χρηματοδοτούν τους ομίλους που προχωρούν σε τέτοιες "πράσινες" επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πόρους της επεκτατικής διαχείρισης, τον κρατικό δανεισμό, πολλαπλασιάζοντας την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επενδύσεις αυτές, και την ίδια στιγμή προχωρούν σε μέτρα απαξίωσης του κεφαλαίου που αποτιμάται ως "μη πράσινο". Το παράδειγμα των ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικό.

Μόνο στην Ελλάδα δεκάδες δισ. ευρώ δίνονται για επενδύσεις σε ΑΠΕ, και, για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς, το κράτος απαγορεύει τη λιγνιτοπαραγωγή και απαξιώνει βίαια τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που για δεκαετίες συνιστούσαν τη ραχοκοκαλιά της Ενέργειας στη χώρα.

Το ρεύμα των ΑΠΕ, οι λεγόμενες "πράσινες μεταφορές" με πλοία και αεροπλάνα, είναι πανάκριβα. Σε παγκόσμιο επίπεδο επικαλούνται την καταστροφή του περιβάλλοντος ως κεντρικό οικουμενικό πρόβλημα, έξω από κόμματα και πολιτικές, έξω από τις σχέσεις παράγωγης και τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, για τον οποίο οι θυσίες δεν είναι απλά ανεκτές, αλλά επιβεβλημένες.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Η ανάπτυξή τους δεν προστατεύει και δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον, γιατί το υποτάσσει ως εμπόρευμα στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Η λύση για τον λαό στον αντίποδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Ο Αντ. Ραλλάτος κάλεσε σε πάλη για προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην εμπορευματοποίηση των βουνών, μαζί με τα άλλα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας (μισθό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία, φορολογία κ.λπ.), επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος ανεξάρτητη από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής κάθε κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και τα ταξικά συμφέροντα που αναδεικνύει το ΚΚΕ».

Η λύση για τους λαούς, συνέχισε, «βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μόνο η σοσιαλιστική παραγωγή, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και του εργατικού ελέγχου, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, νερό, ΑΠΕ), και έτσι θα εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια, θα εξασφαλίσει την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Κλείνοντας κάλεσε σε αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε όλους τους ιμπεριαλιστές, για απεμπλοκή και κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ενάντια στη συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ