Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
«Προτάσεις» για άμεση ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

«Φόβοι» ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στα Δυτικά Βαλκάνια»

Η ΕΕ να δεχτεί τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) ως μέλος «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατίες» και το ΝΑΤΟ να προσφέρει «ισχυρές εγγυήσεις» ότι δεν θα εγκαταλείψει τη βαλκανική χώρα, ζήτησαν οι πρώην ύπατοι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας για τη Β-Ε Κρίστιαν Σβαρτζ - Σίλινγκ και Βαλεντίν Ιντζκο, με κοινή επιστολή που απηύθυναν στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με εκτενή ρεπορτάζ σε βαλκανικά ΜΜΕ, η επιστολή παραδόθηκε στο προξενείο της Β-Ε στη Φρανκφούρτη.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Σερβία «πρέπει να πάψει να αποτελεί υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα», αλλά και ότι «Σερβία και Σερβική Δημοκρατία (σ.σ. η μία από τις δύο οντότητες της Β-Ε) δεν έχουν επιτύχει τους στόχους που έθεσαν από τη δεκαετία του '90. Επίσης, αναπτύσσουν πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Γι' αυτό φοβόμαστε ότι η σημερινή επίθεση ενάντια στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στα Δυτικά Βαλκάνια, καταρχάς σε Β-Ε και Κόσοβο».

Μεταξύ άλλων εκφράζουν ικανοποίηση για την ενίσχυση της EUFOR που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ζητούν «να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για την προστασία της Β-Ε. Οι πολίτες της πρέπει να δεχτούν τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ο πόλεμος εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε, (μουσουλμάνος Βόσνιος) Ντ. Ζβίζντιτς, συναντήθηκε προχτές με τον επικεφαλής της EUFOR, στρατηγό Αντον Βέσελι. Μιλώντας για μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση», ο Ζβίζντιτς είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί η επιλογή της επιτάχυνσης της ένταξης της Β-Ε στο ΝΑΤΟ και ως προκαταρκτικό βήμα η πιθανότητα ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε κρίσιμες περιοχές της Β-Ε, με ένα επίκεντρο στην περιοχή του Μπρτσκο», στα βορειοανατολικά, που τυπικά δεν ανήκει σε καμία από τις δύο οντότητες της Β-Ε και «αυτοδιοικείται». Κατέληξε δε ότι «τα σχέδια διαμελισμού και οι εδαφικές αξιώσεις στη Β-Ε συνεχίζονται και πρέπει να σταματήσουν».

  • Η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως στην απέλαση δύο διπλωματών της από τη Βουλγαρία (που κατηγορούνται για κατασκοπεία), σύμφωνα με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια. Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ, Τεοντόρα Γκέντσοβσκα, έδωσε προθεσμία 48 ωρών στους δύο Ρώσους για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια(2023-12-30 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον που ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή(2023-11-18 00:00:00.0)
Μπλόκο στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Λαβρόφ στη Σερβία(2022-06-07 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν διακυβερνητικές συναντήσεις(2022-01-20 00:00:00.0)
Κινητικότητα και παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα(2021-09-23 00:00:00.0)
Ναρκοπέδιο για τους λαούς η ευρωατλαντική «σταθερότητα»(2021-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ