Τρίτη 7 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπλόκο στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Λαβρόφ στη Σερβία

Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους

«Αδιανόητη», «σκανδαλώδη και πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ την απόφαση Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου να εμποδίσουν το αεροπλάνο που τον μετέφερε, ματαιώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Ο Λαβρόφ είχε προγραμματίσει επίσημες επαφές στη σερβική πρωτεύουσα χτες και σήμερα, αλλά οι τρεις βαλκανικές χώρες - όλες μέλη του ΝΑΤΟ - δεν έδωσαν άδεια υπέρπτησης στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Οπως ανακοίνωσε το βουλγάρικο ΥΠΕΞ, η απόφαση είναι σύμφωνη με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Σόφια υπενθύμισε ακόμα ότι από τις 25/2 ο ίδιος ο Λαβρόφ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια», προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς σε συνάντησή του με τον πρέσβη της Ρωσίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το μπλόκο στην άφιξη του Λαβρόφ στο Βελιγράδι.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους, διατηρώντας τη στρατιωτική της ουδετερότητα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής Προεδρίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα τη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ν. Σελάκοβιτς.

Ο ίδιος ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τη Σερβία» και υπογράμμισε πως «το κυρίαρχο κράτος (της Σερβίας) στερήθηκε το δικαίωμα να εξασκήσει δική του εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για απόδειξη του πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν ΝΑΤΟ - ΕΕ χρησιμοποιώντας τα σκληρότερα μέτρα και επιρροή ενάντια σε εκείνους που οδηγούνται από εθνικά συμφέροντα και δεν είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους προς όφελος των κανόνων που επιβάλλει η Δύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μαριονέτες των Βρυξελλών δεν θέλησαν να δώσουν στη Ρωσία μία πλατφόρμα για να εξηγήσει την θέση της για έναν αριθμό θεμάτων, για το Κόσοβο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Προφανώς δεν θέλησαν να υποστηρίξουμε το Βελιγράδι και την πρωτοβουλία των "Ανοιχτών Βαλκανίων". Είναι σαφές ότι ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή στο δικό τους σχέδιο των "Κλειστών Βαλκανίων"...».

Συνδέοντας δε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με αυτές στα Βαλκάνια, επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν επίσημα να στηρίξουν ένα ειδικό καθεστώς τόσο για το βόρειο Κόσοβο όσο και για το Ντονμπάς, που θα επέτρεπε στους Σέρβους από Κόσοβο και Μετόχια να μιλούν σερβικά και τους Ρώσους του Ντονμπάς να μιλούν ρωσικά, που αποτελούν ίδιες συμφωνίες για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΕ επέδειξε μια επαίσχυντη αποτυχία».

  • Το αλβανικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον 55χρονο υποστράτηγο - αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων από το 2020 - Μπαϊράμ Μπεγκάι ως νέο Πρόεδρο της Αλβανίας, με 78 ψήφους υπέρ σε σύνολο 140. Ο Μπεγκάι θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Ιλίρ Μέτα και εξελέγη με απλή πλειοψηφία, με τις ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, έπειτα από τις τρεις πρώτες άκαρπες ψηφοφορίες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ