Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Θα μετέχουν τελικά στις εκλογές των σωματείων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα αλλάξει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου

Υποχώρησε τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης στο θέμα της παρουσίας των δικαστών στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων και έτσι θα υπάρξει αλλαγή στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως δήλωσε στην επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα φέρει αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου έτσι ώστε να συνεχίσει η παρουσία δικαστικών στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις επόμενες βδομάδες θα καταθέσει στη Βουλή εκτελεστικούς νόμους του νέου Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών, το ειδικό δικαστήριο, για τον καθορισμό των αμοιβών των δικαστικών και τη συμμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο κατ' επιταγή επίσης του νέου Συντάγματος προβλέπει την απεμπλοκή των δικαστικών από μία σειρά επιτροπές στις οποίες μέχρι σήμερα συμμετείχαν, στο όνομα της αντιμετώπισης της «υπέρμετρης απασχόλησης των δικαστών».

Πριν την ανακοίνωση του υπουργού για τη συμμετοχή τελικά των δικαστών στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την αρχική πρόβλεψη για μη συμμετοχή των δικαστών στις εκλογές των σωματείων. Τόνισε ότι η συμμετοχή των δικαστικών διευκόλυνε μέχρι τώρα την ομαλή λειτουργία των σωματείων και γι' αυτό άλλωστε τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα ζητούν τη συνέχιση της παρουσίας τους.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή των δικαστών στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης και σε μία σειρά άλλες επιτροπές όπως στο ΙΚΑ και τις προμήθειες του δημοσίου. Οι αντικαταστάτες τους, είπε, (συνταξιούχοι δικαστές, πανεπιστημιακοί, και εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) θα ορίζονται από τους υπουργούς που εποπτεύουν τους σχετικούς οργανισμούς κάτι που δε διευκολύνει τον έλεγχο. Ζήτησε επίσης να μην αμείβονται επιπλέον οι δικαστές όταν μετέχουν σε διαιτησίες, να έχουν δυνατότητα προσφυγής σε ανώτερο όργανο για τις υποθέσεις τους, ενώ για τους δικαστικούς υπαλλήλους είπε ότι πρέπει να μετέχουν στα Δικαστικά Συμβούλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ