Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Μετακινήθηκαν ή παραιτήθηκαν ένας στους τρεις από το προσωπικό!

Ηχηρό χαστούκι στο αφήγημα - τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων - περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας» δίνει η καταγγελία των επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνων σε 26 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της χώρας. Οπως υπογραμμίζουν, «στην περίπτωση αυτής της πανδημίας οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα ο χώρος της επείγουσας ιατρικής στη χώρα μας να είναι αυτήν τη στιγμή πρακτικά αποδομημένος».

Στα στοιχεία που καταγράφουν σημειώνεται ότι για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, «καθώς η επιδημία περνούσε σταδιακά επιδεινούμενα κύματα, οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση "ανταλλακτικών", έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιων κενών στα νοσηλευτικά τμήματα. Τη στιγμή που νέοι, φιλόδοξοι και καταρτισμένοι ιατροί είχαν επιλέξει την άσκηση της επείγουσας ιατρικής στα ΤΕΠ και είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν τα τμήματα αυτά, η όλη προσπάθεια διεκόπη βίαια.

Οσο η πανδημία εξαπλωνόταν τόσο αυξάνονταν οι ανάγκες για δημιουργία και νέων κλινών ΜΕΘ. Και πάλι οι ιατροί των ΤΕΠ ήταν οι πλέον βολικοί για να μετακινηθούν για να τις στελεχώσουν». «Επομένως, η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, παρά το τεράστιο έργο της, αποδομήθηκε συστηματικά», σχολιάζουν οι γιατροί. Προσθέτουν ότι «όταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ γέμιζαν, οι ΜΕΘ δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα απλά νοσηλευτικά τμήματα. Οταν τα απλά νοσηλευτικά τμήματα γέμιζαν δεν δέχονταν άλλους ασθενείς, προφανώς, και οι ασθενείς παρέμεναν στα ΤΕΠ. Αλλά τα ΤΕΠ όσο γεμάτα και αν ήταν συνέχιζαν να δέχονται και άλλους ασθενείς. Συνεχώς. Ταυτόχρονα, με κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας η προσέλευση τόσο σε COVID-19 όσο και σε non COVID-19 ασθενείς στα ΤΕΠ αυξανόταν συνεχώς και το προσωπικό όλο και μειωνόταν...».

Στην ίδια καταγγελία σημειώνεται ότι οι διοικήσεις σε αρκετές περιπτώσεις μετέφεραν και τις πολύτιμες οργανικές θέσεις των ΤΕΠ σε άλλα τμήματα, εμποδίζοντας τη μελλοντική προκήρυξή τους. «Κάποιοι, απογοητευμένοι από την υπερεργασία και τη μη αναγνώριση του έργου τους, οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κρίσιμα κρίσιμα Τμήματα Επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία.

Εκτός λειτουργίας βγαίνει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας!

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επεισόδιο που αποτυπώνει τη γύμνια των δημόσιων νοσοκομείων, εκτός λειτουργίας αναμένεται να τεθούν την επόμενη βδομάδα οι περισσότερες βασικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Ιεράπετρας εξαιτίας της πολύ μεγάλης διασποράς σε κρούσματα κορονοϊού τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και γενικά σε ασθενείς που τις τελευταίες μέρες πηγαίνουν για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, το πρόβλημα με τη διασπορά εντός του νοσοκομείου είχε αρχίσει να φαίνεται από την προηγούμενη βδομάδα στην Παθολογική κλινική και εξαρχής υπήρχε η σκέψη να σταματήσουν να εκτελούνται προγραμματισμένα χειρουργεία και τακτικά ιατρεία. Τελικά η κατάσταση έφτασε στα όριά της χτες, οπότε και πάρθηκε η σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή διοικητή του ΓΝ Λασιθίου. Η απόφαση προβλέπει ότι για μία βδομάδα δεν θα πραγματοποιούνται τακτικά ιατρεία, ραντεβού και προγραμματισμένα χειρουργεία με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά. Το νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ για εξετάσεις θα γίνονται δεκτά άτομα μόνο εφόσον η κατάσταση της υγείας τους κριθεί πάρα πολύ σοβαρή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με γονατισμένα τα νοσοκομεία σχεδιάζει νέο χτύπημα με απολύσεις προσωπικού (2022-02-01 00:00:00.0)
145 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τις 8 Μάρτη! (2021-04-01 00:00:00.0)
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά (2021-03-18 00:00:00.0)
Δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια (2021-02-20 00:00:00.0)
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (2020-12-03 00:00:00.0)
Μέτρα τώρα στην Υγεία πριν να είναι πολύ αργά... (2020-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ