Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιαχώριστες

Από τα σύννεφα κάνουν πως πέφτουν ορισμένοι, που «ανακαλύπτουν» όψιμα ότι η «Αττική Οδός» και οι άλλοι ιδιοκτήτες - διαχειριστές των δρόμων λειτουργούν κατά τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των οδηγών, προκειμένου να μη χάσουν τις εισπράξεις τους. Στο μπαλάκι των ευθυνών για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό την περασμένη βδομάδα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη διαχειρίστρια εταιρεία, με ...μπαλαντέρ τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτονται εξοργιστικά στοιχεία για τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών δρόμων. Για παράδειγμα, η «Αττική Οδός» απασχολεί 50 περίπου αστυνομικούς της Τροχαίας αποκλειστικά για την επιτήρηση του οδικού δικτύου της. Για όλους αυτούς η εταιρεία καταβάλλει το αντίτιμο της μισθοδοσίας στην Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται δηλαδή για «επινοικιασμένους» αστυνομικούς, που σε περίπτωση κρίσεων καλούνται να πάρουν αποφάσεις με κριτήριο την κερδοφορία της εταιρείας από τη μια και την ασφάλεια των οδηγών από την άλλη. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο χιονιάς της περασμένης Δευτέρας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Με ποιανού τους νόμους και τις «πλάτες» ιδιωτικοποιούνται οι δρόμοι και διαμορφώνονται οι άθλιοι όροι λειτουργίας τους; Με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων! Με τους ίδιους νόμους και τις συμβάσεις παραχώρησης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεσμεύει μερικές εκατοντάδες πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της «Fraport», με αποτέλεσμα να λείπουν από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Γι' αυτό οι ευθύνες εταιρειών και κράτους είναι αδιαχώριστες, είτε ο λαός εγκλωβίζεται στην ιδιωτική Αττική Οδό είτε καίγεται το καλοκαίρι και περιμένει μάταια να φανεί ένα πυροσβεστικό όχημα για να τον σώσει.

Λείπουν

Τις μέρες αυτές, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τρίπολη, η κατάσταση με τον κορονοϊό βρίσκεται εκτός ελέγχου, με πάνω από 200 νεοσύλλεκτους να νοσούν, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ίδιων και των οικογενειών τους. Την εικόνα αυτή συνοδεύουν μεσαιωνικές καταστάσεις, με κάγκελα στις πόρτες των θαλάμων όσων νοσούν (!) λες και ζουν στη Σπιναλόγκα, με τα καλοριφέρ να μη λειτουργούν, με συγκεντρώσεις για καταμέτρηση στο κρύο. Ο ιός βρήκε «εύφορο» έδαφος στους θαλάμους που στοιβάζονται 40 και πλέον νεοσύλλεκτοι, με τη διοίκηση να λέει ότι αυτό έγινε... για να μην ανάβουν περισσότερα καλοριφέρ! Μέτρα προστασίας δεν υπάρχουν, εξαιτίας και των «πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης» που ισχύουν σε όλα τα στρατόπεδα, με ευθύνη του υπουργείου Αμυνας και συνολικά της κυβέρνησης. Αλλά τους δικαιολογούμε: Πού να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες, εκεί στα «ύψη» της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί που τσακώνονται για ποιανού την υπογραφή έχουν τα «Ραφάλ», οι αποστολές εκτός συνόρων, το «χρυσό μετάλλιο» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς; Χώρια που αυτήν την περίοδο δεν τους περισσεύει χρόνος, καθώς τρέχουν να προλάβουν τα εγκαίνια του διεθνούς ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Πέρα από κρίκο στην περαιτέρω εμπλοκή, το Κέντρο θα κοστίσει και μερικά δισ. ευρώ, τα οποία λείπουν από την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των στρατευμένων σε όλη τη χώρα.

Αύξηση κινδύνου

Την αύξηση του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ κατά 26% μέχρι το 2050 προβλέπει έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, ανεβάζοντας το προϋπολογιζόμενο κόστος των καταστροφών από 32 δισ. δολάρια ανά έτος σε 41 δισ. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αντιπροσωπεύουν μόλις το 19% στους παράγοντες αύξησης του κινδύνου, ενώ βασική αιτία θεωρείται η αύξηση του πληθυσμού που διαμένει σε επικίνδυνες περιοχές. Η αλλαγή χρήσης γης και η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη αναμένεται να έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη επίδραση. Οπως δηλώνει μάλιστα ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, «βιώνουμε ήδη ένα απαράδεκτα υψηλό επίπεδο κινδύνου, που οφείλεται σε κακό προγραμματισμό, κακές αποφάσεις και κακές πολιτικές που επέτρεψαν να συμβεί αυτό. Το μόνο που κάνει πραγματικά η κλιματική αλλαγή είναι να εντείνει αυτήν την ανάγκη για προσαρμογή». Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι οι επιπτώσεις της αύξησης κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα θα είναι δυσανάλογες για πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Πρόκειται για στοιχεία που αναδεικνύουν την τεράστια κρατική ευθύνη για τους κινδύνους που απειλούν τον λαό, σε αντίθεση με τη βολική δικαιολογία των κάθε φορά «πρωτοφανών» καιρικών φαινομένων, ενώ επιβεβαιώνεται και ο ταξικός χαρακτήρας των επιπτώσεών τους. Γι' αυτό η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού περνάει μέσα από τον δικό του αγώνα, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που τη λογαριάζει ως «κόστος».

Τοκογλύφοι

Τέλος δεν έχει η κοροϊδία των συνταξιούχων από το κράτος. Τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα είναι η επιβολή τοκογλυφικού επιτοκίου ύψους 6%, ως «διευκόλυνση» τάχα για να πληρώσουν σε δόσεις τον φόρο των αναδρομικών που τους επιδικάστηκαν για το ενδεκάμηνο Ιούνη 2015 - Μάη 2016. Δεν τους φτάνει δηλαδή ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας καταβλήθηκαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, κουτσουρεμένες και όχι σε όλους. Δεν τους αρκεί ότι έτσι που μεθοδεύτηκε το ζήτημα, τα μίζερα αυτά ποσά καταβλήθηκαν άτοκα και με φόρο που έφτασε μεσοσταθμικά το 30%. Τώρα, προκειμένου να εισπράξει αυτόν τον άδικο φόρο, η κυβέρνηση καταφεύγει σε κουτοπονηριές και τους κάνει και τη ...χάρη (!) να τον πληρώσουν με δόσεις! Ομως, ακόμα και έτσι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν επιτόκιο 6% ετησίως. Πώς το λέει ο λαός μας; «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»! Οι συνταξιούχοι, όμως, «τα έχουν τετρακόσια» και κρατούν λογαριασμό για τα απανωτά «χαστούκια» που τους ρίχνουν η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Κι όπως δεν έλειψαν ποτέ από τον δρόμο, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να καταβάλει έστω κι ένα μέρος από τα κλεμμένα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις και Ασφάλιση, κατάργηση των χαρατσιών που πετσοκόβουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1907 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ, μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.

1925 Με επικεφαλής το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Η αγροτιά ενώθηκε με την εργατιά και μαζί κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι αρχές απάντησαν με σφαίρες, με αποτέλεσμα 4 εργάτες και 2 αγρότες να πέσουν νεκροί. Ο αγανακτισμένος λαός αντεπιτέθηκε και τελικά κατέλαβε τη Νομαρχία. Ακολούθησε ένα άγριο κύμα τρομοκρατίας και διώξεων.

1943 Λήγει η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ, που κράτησε 140 μέρες και έληξε με τη συντριβή της 6ης γερμανικής Στρατιάς.

1947 Το βράδυ της 2ης του Φλεβάρη του 1947, σε μια περίοδο όπου ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή μετόπη της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Αγγλοι»! Ηταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού.

1950 Συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ) από το ΚΚΕ και τους Ι. Σοφιανόπουλο, Αλ. Σβώλο, Ηλ. Τσιριμώκο, Ν. Γρηγοριάδη και Στ. Χατζήμπεη.

1950 Πεθαίνει ο Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από τους κορυφαίους παγκοσμίως.

1967 Η ΙΑ' Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (2 - 4/2/1967) ασκεί κριτική στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αποδοχή της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναβληθεί το Γ' Συνέδριο της ΕΔΑ. Η κριτική αυτή αποτελούσε έκφραση της υπό εξέλιξη εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ και της πολεμικής της φραξιονιστικής - οπορτουνιστικής ομάδας με αιχμή την ΕΔΑ.

1970 Πεθαίνει ο Μπέρτραντ Ράσελ, Αγγλος νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, που φυλακίστηκε δύο φορές επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ