Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιλοδοξίες» βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, «συμπόρευση» επεμβάσεων με τη Γαλλία

Σε εντατικές συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση, στον απόηχο του ναυαγίου του πολυδιαφημισμένου αγωγού «East Med» και ενώ αναμένονται εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες για πολλοστή φορά συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ.

Από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε κατόπιν γνωστό ότι «είχαν εκτενή συνομιλία για τη στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, «καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Συμφώνησαν μάλιστα να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σήμερα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η ατζέντα είναι γεμάτη.

Ο ίδιος ο υπουργός Ν. Δένδιας γνωστοποίησε ότι συζήτησαν «θέματα που άπτονται της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας», αλλά και τις «πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο δε Πάιατ έκανε λόγο για την «εκκίνηση μιας φιλόδοξης χρονιάς εταιρικής σχέσης», «υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την κυριαρχία της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την «επιτάχυνση των κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου τα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ βάζουν στο τραπέζι τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπως δρομολογούνται άλλωστε μέσα και από τις αναμενόμενες νέες διερευνητικές επαφές και τα ΜΟΕ που συζητούνται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Εξάλλου, καθώς η πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια φτάνει έως τον Ινδο-Ειρηνικο, ο Ν. Δένδιας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του, σε συνέχεια της συνάντησής τους στην Αθήνα τον Ιούνη. Ελαβε πρόσκληση να επισκεφτεί την Ινδία, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν «το ραγδαία αναπτυσσόμενο φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών.

Σήμερα, στο μεταξύ, και καθώς εξελίξεις αναμένονται και στο Κυπριακό, Ν. Δένδιας και Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχονται στην Αθήνα τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδη για κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας.

Σήμερα παραδίδονται τα πρώτα «Rafale»

Τέλος, σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για την υποδοχή των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 «Rafale» που παρήγγειλε από τη Γαλλία (με συνολικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ για αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά), ενισχύοντας το οπλοστάσιο της ντόπιας αστικής τάξης ώστε να παίξει «στα γεμάτα» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας», σε στενή διασύνδεση και με τον γαλλικό και ευρύτερα ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό.

Διόλου τυχαία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, αρθρογραφώντας στα «Νέα» για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνει ότι δεν θα είναι «άλλη μία διαχειριστική Ευρωπαϊκή Προεδρία» αλλά ότι «έχει στόχο να ... γίνει μια Προεδρία μεγάλων τομών».

Υπογράμμισε άλλωστε ότι «στην κορυφή των γαλλικών προτεραιοτήτων βρίσκεται - ορθά - η πρωτοβουλία του Προέδρου Macron για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ενωσης. Πράγματι, η Ευρώπη πρέπει να είναι κυρίαρχη, αποφασιστική, με αυτοπεποίθηση και φωνή διεθνώς σεβαστή. Με αφετηρία τη "Στρατηγική Πυξίδα", να αποκτήσει ολοκληρωμένες πολιτικές άμυνας και ασφάλειας και να εξοπλιστεί με τα δικά της μέσα για την εφαρμογή τους. Να γίνει, τελικά, υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς», προετοιμάζοντας για νέους εξοπλισμούς και επεμβάσεις όπως π.χ. στο Σαχέλ της Αφρικής, όπου έχει εκφράσει διάθεση να συμβάλει με μέσα και προσωπικό και η ελληνική κυβέρνηση, με βάση και την πρόσφατη επιθετική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Διαβεβαιώνει επίσης το Παρίσι ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί στο πλευρό της Γαλλικής Προεδρίας, όχι μόνο γιατί οι προτεραιότητές της συμπορεύονται με τις γεωπολιτικές μας επιδιώξεις, αλλά και γιατί απηχούν και το δικό μας όραμα για το ευρωπαϊκό μας σπίτι»...

«Παρεξηγήθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εύσημα της εμπλοκής

Στο μεταξύ η ΝΔ δημιούργησε ένα προπαγανδιστικό βίντεο ενόψει της έλευσης των «Rafale», προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει τη συμφωνία μαζί με την κυβέρνηση και έσπευσε να διαμαρτυρηθεί λίγο-πολύ για τα σχετικά «εύσημα». «Με χρήματα της Νέας Δημοκρατίας αγοράστηκαν, κ. Μητσοτάκη;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος σε ανάρτηση του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ