Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πρωτοχρονιάτικες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Σε βομβαρδισμούς τριών περιοχών της νότιας Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, με πρόσχημα την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Γάζα που έπεσαν ανοιχτά των ακτών του κεντρικού Ισραήλ.

Από την πρώτη ισραηλινή επιδρομή του 2022 δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα που παραμένει υπό φονικό οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό από το 2007. Εκπρόσωπος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας υποστήριξε πως χτυπήθηκε «εγκατάσταση» των «Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ» δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Αιγύπτιων αξιωματούχων προς Ισραήλ και ανώτερα στελέχη της «Χαμάς» προκειμένου να διατηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί από τον περασμένο Μάη, μετά τις 11ήμερες επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Γάζα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Μάχη για τη ζωή δίνει Παλαιστίνιος απεργός πείνας

Στο μεταξύ, από μία κλωστή κρέμεται η ζωή του 40χρονου Παλαιστίνιου, πατέρα δύο αγοριών, Χισάμ Αμπού Χάουας, που κρατείται από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές από τον Οκτώβρη του 2020 δίχως κατηγορίες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης».

Ο Χάουας χτες έκλεισε απεργία πείνας 140 ημερών και δίνει μάχη για τη ζωή του, νοσηλευόμενος σε άσχημη κατάσταση και έχοντας χάσει την επαφή με το περιβάλλον εδώ και μέρες. Ο 40χρονος φέρεται να είναι μέλος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία έχει προειδοποιήσει τις ισραηλινές κατοχικές αρχές με «έκρηξη» σε περίπτωση που ο 40χρονος απεργός πείνας δεν αφεθεί άμεσα ελεύθερος ή χάσει τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αμπάς - Πούτιν

Η πολιτική που ασκεί το Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε «αληθινή έκρηξη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη», τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Η επικοινωνία έγινε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Σότσι στις 23 Νοέμβρη. Συζήτησαν διμερή ζητήματα και τη διαδικασία για «ειρηνευτική διευθέτηση» στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ