Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
«Δεσμεύσεις» περί «μη διάδοσης»... ενώ ενισχύονται συνεχώς τα οπλοστάσια

Κοινή ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνουν τάχα τη «δέσμευσή» τους στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Οπλων (ΝΡΤ) και στην «αποφυγή της κούρσας εξοπλισμών» εξέδωσαν χτες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο πλαίσιο της μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ίδιες χώρες ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν συνεχώς το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αναπτύσσουν νέα καταστροφικά οπλικά συστήματα (π.χ. νέους υπερηχητικούς πυραύλους, με στόχο να μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές), ενώ ΗΠΑ και Βρετανία μέσω της συγκρότησης της AUKUS εξοπλίζουν την Αυστραλία με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, καταπατώντας ανοιχτά την NPT.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι πέντε χώρες υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι θεωρούν την «αποτροπή πολέμου μεταξύ χωρών με πυρηνικά όπλα» και τη «μείωση στρατηγικών ρίσκων» από τις πιο σημαντικές ευθύνες τους...

Εμφανίζονται να αναγνωρίζουν ότι «κανείς δεν μπορεί να νικήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο και μια τέτοια σύγκρουση δεν πρέπει να γίνει ποτέ», ωστόσο αμέσως μετά ισχυρίζονται πως τα πυρηνικά όπλα πρέπει να υπάρχουν για... «να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, αποτροπή επίθεσης και πολέμου»!

Αναφέρουν ότι «πρέπει να εμποδιστεί» η περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων και επιβεβαιώνουν υποκριτικά την υποστήριξή τους στο άρθρο 6 της ΝΡΤ, που αφορά την προώθηση διαπραγματεύσεων για «αποτελεσματικά μέτρα που σχετίζονται με την παύση της κούρσας πυρηνικών όπλων σε πρώιμο στάδιο και του πυρηνικού αφοπλισμού».

Η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε ενόψει της 10ης συνδιάσκεψης της ΝΤΡ (4 - 28 Γενάρη). Πίσω από την εξόφθαλμη υποκρισία τέτοιων παρεμβάσεων, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντεινόμενοι και επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι η Κίνα εξελίσσεται σε ένα ισχυρό πυρηνικό κράτος χωρίς να «δεσμεύεται» θεωρητικά από καμία διεθνή Συνθήκη, γεγονός που ωθεί τις «παραδοσιακές» πυρηνικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία σε επαναδιαπραγμάτευση Συνθηκών, μολονότι οξύνεται ταυτόχρονα και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ