Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ατζέντα για «πιο κυρίαρχη Ευρώπη» στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Από ομιλία του Μακρόν ενόψει της ανάληψης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, υπό το σύνθημα «μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης»
Από ομιλία του Μακρόν ενόψει της ανάληψης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, υπό το σύνθημα «μιας πιο κυρίαρχης Ευρώπης»
«Ζούμε μια ευρωπαϊκή στιγμή. Απέναντι στις υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις, στα όσα διεκδικούν επιθετικές δυνάμεις ή στην κλιματική αλλαγή, η απάντηση είναι ευρωπαϊκή»: Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκίνησε την 1η Γενάρη, σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι μάλιστα διαπερνούν και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Με την ΕΕ και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές αστικές τάξεις να στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης τους σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, η γαλλική προεδρία της λυκοσυμμαχίας έχει καθορίσει μια ατζέντα «για μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη», σημειώνοντας στο σχετικό μήνυμα ότι «η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες οικονομικές, εκπαιδευτικές, μεταναστευτικές ή στρατιωτικές προκλήσεις».

Με «πυξίδα» την προσπάθεια απόκτησης πλεονεκτήματος για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στις κερδοφόρες μπίζνες της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», αλλά και σε περιοχές και τομείς κρίσιμους για την ανταγωνιστικότητα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η γαλλική προεδρία πρέπει να αποτελέσει στιγμή αλήθειας για τη ρύθμιση και τη λογοδοσία των ψηφιακών πλατφορμών, την τιμή του άνθρακα για τα εισαγόμενα προϊόντα στα ευρωπαϊκά σύνορα, όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό, τη σχέση μας με την Αφρική».

Η γαλλική προεδρία συμπυκνώνει τις προτεραιότητές της σε τρεις άξονες: Για «μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη», «μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη» και «ένα νέο μοντέλο ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης». Ως στόχους ξεχωρίζουν την «προστασία των συνόρων της Ευρώπης», «μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο ικανή να δράσει για την ασφάλεια και την άμυνά της», «για την ευημερία και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και ειδικά με αφοσίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, για την επανίδρυση της σχέσης της με την Αφρική», με «τη συμβολή της για την απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις».

Σε άμεση σχέση με όλους αυτούς τους στόχους, εξάλλου, μέσα στο εξάμηνο της γαλλικής προεδρίας αναμένονται να «τρέξουν» τα παζάρια και οι διεργασίες για τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ.

Μήνυμα «υποστήριξης» και... «ιδιαίτερης ευθύνης» από το Βερολίνο

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη γερμανική αστική τάξη η πορεία της ΕΕ, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε με αφορμή την έναρξη της γαλλικής προεδρίας στη λυκοσυμμαχία ότι «οι Γάλλοι φίλοι μας μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας από την πρώτη έως την τελευταία μέρα για να θέσουμε τις σωστές βάσεις εντός της ΕΕ: Για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, στην ψηφιοποίηση και για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη στον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική κατάσταση και στις δύο πλευρές του Ρήνου επαναφέρει ως θέμα γενικά το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου», εκτιμώντας ότι η γαλλική προεδρία αποτελεί «μια σημαντική ευκαιρία, που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε από κοινού για να ενισχύσουμε την Ευρώπη και να την καταστήσουμε ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο».

Η Γερμανία και η Γαλλία, «ως οι πιο στενοί φίλοι στην καρδιά της Ευρώπης, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για μια ενωμένη ΕΕ, ικανή να δράσει, προσανατολισμένη προς το μέλλον», κατέληξε.

Τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν τις μεγάλες αντιθέσεις και εντός του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα, μεταξύ άλλων για τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης (βλ. σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), το μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης που ευνοεί περισσότερο τα μονοπώλια κάθε πλευράς κ.ο.κ.

Σημειωτέον, η έναρξη της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ συμπίπτει και με την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στο G7, με το Βερολίνο να παίρνει τη σκυτάλη από τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ