Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τους θανάτους ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα

Το ζήτημα των θανάτων ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το 2018 (τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2016) για τα οδικά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες, οι θάνατοι ποδηλατιστών από ατυχήματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000 κάθε έτος, ενώ στην οκταετία 2010 - 2018 τα θύματα ποδηλάτες έφτασαν συνολικά τα 19.450. Σε ορισμένα κράτη - μέλη η αναλογία ανά 1 εκατ. πληθυσμού είναι ιδιαίτερα υψηλή (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία κ.α.). Ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα η αναλογία είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι δεν γίνεται εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων σε σχέση με άλλα κράτη. Αυτή η κατάσταση οφείλεται μεταξύ άλλων σε ατυχήματα εξαιτίας ασυνείδητων, μεθυσμένων οδηγών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στην ανυπαρξία ενός ασφαλούς, σύγχρονου και επαρκώς φωταγωγημένου οδικού δικτύου, συνδυασμένου με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει δημοσιοποιηθεί στην Τουρκία η υπόθεση ενός νέου ανθρώπου, του Ουμούτ Γκιουντούζ, ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα, την ώρα που έκανε ποδήλατο, από έναν μεθυσμένο οδηγό αυτοκινήτου, ο οποίος στη συνέχεια τον εγκατέλειψε.

Ο μεθυσμένος οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε τον νεαρό ποδηλάτη, ύστερα από μια σύντομη περίοδο 4 μηνών, επικαλούμενος τη «μακρόχρονη προφυλάκιση», χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις του δικαστικού ελέγχου, αφέθηκε ελεύθερος. Η οικογένεια του Ουμούτ και μαζικοί φορείς απαιτούν δικαιοσύνη με δράσεις που κατ' επανάληψη δέχτηκαν απειλές και διώχθηκαν από την αστυνομία. Η καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας και η επιθετική στάση κατά της οικογένειας πηγάζουν επίσης από το γεγονός ότι ο Ουμούτ ήταν κομμουνιστής, μέλος του ΚΚ Τουρκίας (TKP).

«Συνολικότερα» - σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - «η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περισσότερες από 200 οικογένειες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, διαμαρτύρονται και διεκδικούν να ληφθούν μέτρα, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η επιτροπή:

- Στο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ουμούτ Γκιουντούζ και να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ποινών που ισχύει μέχρι σήμερα σε χώρες της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες για τέτοιες υποθέσεις, το οποίο αφήνει σε πολλές περιπτώσεις ατιμώρητους μεθυσμένους και ασυνείδητους οδηγούς που αφαίρεσαν ζωές;

- Για το γεγονός ότι παρά τα δισ., χρήματα του λαού, που λυμαίνονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι στο όνομα των "πράσινων επενδύσεων", τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες δεν έχει εξασφαλιστεί ένα ασφαλές, σύγχρονο και επαρκώς φωταγωγημένο οδικό δίκτυο, συνδυασμένο με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ