Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΔΥ
Με απολύσεις απειλούνται εκείνοι που είναι στην «πρώτη γραμμή»

Στάση εργασίας σήμερα ενάντια στην περαιτέρω αποψίλωση των νοσοκομείων και των προσφυγικών δομών

Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, καθώς παραμένουν στον «αέρα» 670 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - Philos 2», των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε 3 μέρες, επιδεινώνοντας την ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές μεταναστών - προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 240 συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ εργάζονται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας τη μάχη ενάντια στην πανδημία, 350 προσφέρουν πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Εβρος).

Με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ να αρνείται να ενημερώσει επίσημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος από 1η Γενάρη τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να αποψιλωθούν παραπέρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν χωρίς ιατρικό - νοσηλευτικό, ψυχοκοινωνικό προσωπικό.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι είχαν άλλη μια ...γιορτινή έκπληξη, καθώς μένουν και απλήρωτοι. Οπως σημειώνει το Σωματείο, 3 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ενημερώθηκαν μέσω mail ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον φορέα όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα σχετικά με την καταβολή των επιπλέον αποδοχών στους δικαιούχους του Προγράμματος που δραστηριοποιούνται στο πεδίο».

Ετσι, στις 24/12 η πλειοψηφία των εργαζομένων του προγράμματος είδαν τον μισθό τους να μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα, στο εν λόγω email γίνεται λόγος για «μετάβαση σε Εργο του υπουργείου Υγείας που θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών στις Δομές φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών». «Αυτό που ουσιαστικά όμως περιγράφει δεν είναι μια μετάβαση αλλά μια αποκαθήλωση εκατοντάδων εργαζομένων και μια απαξίωση της διετούς - και πλέον - δουλειάς τους σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πεδίο υψηλού κινδύνου», καταγγέλλει το Σωματείο.

Στήριξη του αγώνα τους από το ΠΑΜΕ

«Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, να δημιουργηθούν και να στηριχτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι υποδομές που θα εξασφαλίσουν ασφαλείς χώρους διαμονής, Υγεία και Εκπαίδευση για όλες τις οικογένειες των προσφύγων», τονίζει το ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΔΥ. Σημειώνει ότι η στάση εργασίας τους πρέπει «να στηριχτεί από όλο το εργατικό κίνημα, από κάθε εργαζόμενο που αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με πρόσφυγες και μετανάστες, αφού ο εχθρός ήταν και είναι κοινός. Απέναντι σε όλους μας είναι κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι μηχανισμοί τους που σπέρνουν τον όλεθρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ