Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Κάλεσμα πάλης ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης και στις αυξήσεις των τιμολογίων

Κοζάνη
Κοζάνη
Απαιτώντας να μη μείνει κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, να επανασυνδεθεί άμεσα σε όλα όσα έχει κοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στις γιορτές, εργατικά συνδικάτα και σωματεία συνταξιούχων της Πάτρας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, την Πέμπτη, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, η Αναστασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ συμμετείχε με κάλεσμά του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, μάλιστα, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της ΔΕΗ, μεταφέροντας τα αιτήματα των φορέων, καλώντας να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια, να μη μείνει κανένα χωρίς ρεύμα μέσα στις γιορτές.

«Την ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι μπορεί να μην πληρώνουν ρεύμα, με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οι βίλες των πλουσίων είναι φωτισμένες και ζεστές, την ίδια ώρα υπάρχει κόσμος που αν δεν του έχουν κόψει το ρεύμα, σκέφτεται ακόμη και πώς να το χρησιμοποιήσει. Σε αυτά τα σπίτια μπορεί να υπάρχουν άρρωστοι, ανήμποροι, παιδιά που έχουν μεγάλες ανάγκες, αλλά οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες τους να φοβούνται και με τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί πώς θα τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας.

Πάτρα
Πάτρα
Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να περάσει η επιβολή των αυξήσεων στο ρεύμα. Οπως δήλωσε, αντίστοιχη θα είναι και η πάλη το επόμενο διάστημα για να μη βρεθεί κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

«Δεν θα ανεχτούμε να κόβεται το ρεύμα στους βιοπαλαιστές, σε όλο τον κόσμο που παράγει όλο αυτόν τον πλούτο που βλέπουμε γύρω μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για να παύσει η αναλγησία απέναντι σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. «Δεν θα ανεχθούμε να κόβουν τη ζωή μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, καλώντας τους σε οργάνωση της πάλης τους.

Κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις στην τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη εργατικά σωματεία της Κοζάνης στο κτίριο της ΔΕΥΑ Κοζάνης ενάντια στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης και του νερού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην προγραμματισμένη για το απόγευμα της 23/12 συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ οι προτάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια άγγιζαν το 43% στην τιμή της τηλεθέρμανσης και το 10% για το νερό. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το ΣΕΕΕΝ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης κάλεσαν άμεσα σε κινητοποίηση την ώρα της συνεδρίασης, διεκδικώντας να μην προχωρήσει καμία αύξηση στα τιμολόγια, να μειωθούν παραπέρα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να μη γίνει καμία διακοπή σε φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, καθώς επίσης να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς.

Παράλληλα, σε κοινό τους ψήφισμα απαιτούν τη διαγραφή των χρεών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ώστε να εξασφαλίζεται η θερμική ενέργεια για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ τελικά αποφάσισε να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στην τηλεθέρμανση, 6% στα τιμολόγια του νερού για την πόλη της Κοζάνης και 10% για τα γύρω χωριά.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία, η απόφαση να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση «δείχνει την ενοχή τους και την ανησυχία τους μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις» και προσθέτουν πως «δεν πρόκειται να παραπλανηθούν από πληροφορίες που λένε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφιστούν τελικά μικρότερες αυξήσεις, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός ώστε να περάσουν οι αυξήσεις με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις».

Τα σωματεία ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη μέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, όπου και θα επικυρωθούν οι αυξήσεις, και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του λαού της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ