Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναφέρει σταθερά θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο

Επανέρχεται στις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο η Τουρκία, την ώρα που κλιμακώνει το παζάρι για τη συμβολή της στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιφέρεια, από τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο.

Μιλώντας σε ΜΜΕ για τον απολογισμό της διπλωματικής χρονιάς που πέρασε, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας» και συμπλήρωσε: «Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου». Υπενθυμίζοντας δε ότι πρόσφατα η Αγκυρα επανέφερε τις αξιώσεις της και στον ΟΗΕ, τόνισε πως «με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Κατά τα άλλα, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατηγορώντας την για «προσπάθειες (...) να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο» που «είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα» και για να διαμηνύσει πάλι την «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου επέμεινε και στη «λύση» των δύο κρατών για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «ενισχύσαμε το όραμα της λύσης δύο κρατών στην παγκόσμια ατζέντα με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Σε ακόμα πιο έντονο ύφος, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται τόσο μεγάλη θαλάσσια ζώνη όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. 1.950 μέτρα! Ενας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε μας η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία» και συνέχισε: «Μιλάμε για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. (...) Οταν λέμε "όχι" σε αυτό, μας χαρακτηρίζουν ως "επεκτατικούς". Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά»...

Επίσης, απέδωσε στην Ελλάδα «επιδείξεις εξοπλισμού» με τις οποίες (οι Ελληνες) «προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή απέναντι στην Τουρκία, όμως εμείς τονίζουμε πως αυτός είναι μάταιος κόπος».

Και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση και κρατήστε το χέρι της φιλίας που απλώνουμε εμείς. Εμείς λέμε αν χρειάζεται να κάτσουμε να μιλήσουμε και μειώσουμε τις ασκήσεις. Αλλά οι γείτονές μας με ασκήσεις, με NAVTEX και με συμμαχίες αυτό το υπονομεύουν». Για να καταλήξει: «Εμείς είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να φανεί πως οι νέες τεχνητές συμμαχίες θα βλάψουν το ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας τις δηλώσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις». «Οσον αφορά κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο», πρόσθεταν πως «η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς».

Αναζητούνται ημερομηνίες για ΜΟΕ

Την ίδια ώρα, σε ένα τέτοιο φόντο, στο πλαίσιο των «διαύλων» επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας που στήνονται με ευρωατλαντική ομπρέλα για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή», όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, θα γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο συνάντηση για τα ΜΟΕ, εξ ου και οι δύο πλευρές αναζητούν ημερομηνίες, υπό την αίρεση - κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες - να μην «αυτοακυρώνονται» τα τέτοια μέτρα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, παραπέμποντας στις απαράδεκτες θέσεις που βάζει παγίως στο τραπέζι η τουρκική αντιπροσωπεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ