Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο σύστημα παρακολούθησης και υποκλοπών από την ΕΥΠ

Το πώς θα εξελιχθεί το υπάρχον σύστημα φακελώματος, παρακολούθησης και υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) περιγράφει με λεπτομέρειες η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», παρουσιάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός - «νομιμότατα» - θα επιχειρήσει να στήσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο, με πρόσχημα την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, τίθεται σε πλήρη λειτουργία αυτό το σύστημα, με δυνατότητα άμεσης καταγραφής και απομαγνητοφώνησης συνομιλιών αλλά και αυτόματης χαρτογράφησης οργανώσεων και των διασυνδέσεων ύποπτων ιδιωτών, σχεδόν προτού ακόμη ολοκληρωθούν οι συνομιλίες τους. Η άμεση χαρτογράφηση του κύκλου των επαφών του υπό παρακολούθηση μπορεί να γίνεται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή των chatrooms και άλλων ιστοσελίδων που μπορεί να επισκέπτεται από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ο καθένας. Το σύστημα αυτό, κόστους άνω των 4 εκατ. ευρώ, είναι ιταλικής κατασκευής και θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης υπερδιπλάσιου αριθμού στόχων από το προηγούμενο γερμανικό σύστημα, όπως και όλων των τηλεφωνικών επαφών ή των δεδομένων Ιντερνετ μέσω και του δικτύου 5G. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών εκατοντάδων ψηφιακών τηλεφώνων (της σταθερής τηλεφωνίας), δυνατότητα που δεν υπήρχε με το προηγούμενο σύστημα.

Το νέο σύστημα - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - «διαθέτει ειδικές ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρχει το ενδεχόμενο λαθραίας ακρόασης συνομιλιών ιδιωτών με "τρικ" που φαίνεται να υπήρχαν άλλες περιόδους και με κενά ασφαλείας που είχαν επισημανθεί σε ελέγχους από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών» (ΑΔΑΕ). Δηλαδή, το υπάρχον σύστημα ήταν ...επιρρεπές στο να «σπάσει» και να υπάρχουν κενά ασφαλείας, μόνο που και η κυβέρνηση και η ΑΔΑΕ, μέχρι σήμερα, έλεγαν ότι δεν υπάρχουν κενά ασφαλείας και ότι από τους ελέγχους που κάνουν δεν έχουν βρεθεί παραβιάσεις...

Ακόμα, το νέο σύστημα θα διασυνδεθεί - απολύτως νόμιμα όπως λένε - με πέντε παρόχους διαδικτύου και τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ συνολικά υποστηρίζει την παρακολούθηση 1.100 στόχων κινητής τηλεφωνίας, 500 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και την ταυτόχρονη παρακολούθηση τουλάχιστον 350 στόχων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου και 200 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου. Ορθάνοιχτο επίσης είναι - σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά και παλιότερες διαρροές - και το ενδεχόμενο το νέο σύστημα να επιτρέπει την παρακολούθηση και εφαρμογών όπως Viber, WhatsApp κ.ο.κ., παρά τις προς το παρόν «διαψεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ