Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διαρκής υγρός τάφος των ξεριζωμένων

Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πάνω από 2.500 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά προσέγγιση από όλες τις διαδρομές της Μεσογείου έφτασαν στην Ευρώπη από την 1η Γενάρη 2021 έως τις 30 Νοέμβρη του ίδιου έτους 113.485 πρόσφυγες και μετανάστες και σε 2.561 υπολογίζονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Τα στοιχεία αυτά είναι με βάση ό,τι επίσημα καταγράφτηκε το αναφερθέν χρονικό διάστημα και εκτιμάται ότι οι αδικοχαμένοι στη Μεσόγειο είναι πολύ περισσότεροι. Επίσης, μόνο στα τελευταία τρία ναυάγια στη χώρα μας την περασμένη βδομάδα πνίγηκαν γύρω στους 20 ανθρώπους και αγνοείται άγνωστος αριθμός άλλων.

Πρόκειται για ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους (από Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη) που λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων ή της φτώχειας και της ανέχειας όπου τους έχουν καταδικάσει τα αστικά καθεστώτα και οι ιμπεριαλιστές πάτρωνές τους (Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική), διακινδυνεύουν ή και χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι ροές των προσφύγων (1/1/21 - 30/11/21) κατανέμονται ως εξής: Από βορειοδυτική αφρικανική διαδρομή έφτασαν 20.421 πρόσφυγες και μετανάστες στα Κανάρια Νησιά κυρίως, ενώ εκτιμάται ότι βρήκαν τον θάνατο 1.002 άνθρωποι, από τη δυτική μεσογειακή διαδρομή υπήρξαν 18.601 αφίξεις στην Ισπανία (από τις οποίες οι 1.138 από στεριά (κυρίως στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και Μεχίγια), από την κεντρική μεσογειακή διαδρομή, δηλαδή από τη Βόρεια Αφρική κυρίως προς την Ιταλία, έφτασαν 63.641 άνθρωποι και οι νεκροί και αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 1.178 και από την ανατολική μεσογειακή διαδρομή από Τουρκία κυρίως προς Ελλάδα έφτασαν 10.822 άνθρωποι (από αυτούς από τη στεριά 4.493) και βρήκαν το θάνατο ή αγνοούνται 19 άνθρωποι.

Ειδικά παρατηρείται ότι έχει αυξηθεί η κινητικότητα των διαδρομών από την Τουρκία προς την Ιταλία, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ταξίδι που συχνά καταλήγει σε τραγωδία, όπως συνέβη με τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών. Οι αφίξεις ξεριζωμένων στην Ιταλία μόνο τον μήνα Νοέμβρη παρουσιάζουν αύξηση κατά 34% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ