Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο

30 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε μια βδομάδα

Από το ΕΠΑΛ Πάρου, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες που διασώθηκαν
Από το ΕΠΑΛ Πάρου, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες που διασώθηκαν
Αλλες δύο ναυτικές τραγωδίες με ξεριζωμένους σημειώθηκαν τις μέρες των Χριστουγέννων στο Αιγαίο, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων. Τα κυκλώματα των διακινητών, στα οποία σκόπιμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκουν έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και στο συστηματικό «ξήλωμα» της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, ενώ «τρέφονται» από την πολιτική του εγκλωβισμού, την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Με τους 30 νεκρούς ξεριζωμένους οι αδικοχαμένοι στα νερά του Αιγαίου προσεγγίζουν τους 50 για τη χρονιά που τελειώνει, και ίσως είναι μεγαλύτερος, αφού δεν θα μαθευτεί ποτέ πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.

Την Παρασκευή 24/12 βορειοδυτικά της Πάρου σημειώθηκε το νέο ναυάγιο, κοντά στη βραχονησίδα Μέρμηγκας, όπου 16 άνθρωποι (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος) έχασαν τη ζωή τους όταν αναποδογύρισε ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους από την Τουρκία, με προορισμό την Ιταλία. Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες).

Από την πρώτη στιγμή οι κομμουνιστές, η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση του παριανού λαού, που συνέδραμε με κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια και είδη διατροφής στους διασωθέντες, που μεταφέρθηκαν στο ΕΠΑΛ Πάρου ως προσωρινό χώρο διαμονής τους. Κάποιοι από τους διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από τον απεγκλωβισμό των μεταναστών στη βραχονησίδα Πρασονήσι
Από τον απεγκλωβισμό των μεταναστών στη βραχονησίδα Πρασονήσι
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάρου σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η αλληλεγγύη της παριανής κοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και δημιουργεί η πολιτική της». Καταγγέλλει δε «την επαναλαμβανόμενη αναφορά από μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα από την κρατική ΕΡΤ, ότι "οι διασωθέντες βρίσκονται σε δομή φιλοξενίας"», καθώς αποσιωπούν ότι το ΕΠΑΛ είναι σχολείο, που εάν δεν ήταν γιορτές και λειτουργούσε «δεν θα υπήρχε ούτε η τωρινή δυνατότητα», καθώς «δεν είναι δομή φιλοξενίας - υποδοχής μεταναστών».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την αναφορά του επάρχου Πάρου σε μέσο του νησιού μας, και μάλιστα τρεις φορές, σε "λαθραίους". Πρώτον γιατί λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, και δεύτερον γιατί πίσω από αυτήν τη φρασεολογία κάποιοι υποθάλπουν την πατριδοκαπηλία και την κάλυψη των πραγματικών ενόχων που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους».

Τρεις τραγωδίες σε μια βδομάδα

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη 23/12, ναυάγιο στα Αντικύθηρα, όταν ιστιοφόρο σκάφος με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσάραξε βόρεια του νησιού με 11 νεκρούς (9 άνδρες, 2 γυναίκες). Στη βραχονησίδα Πρασονήσι, όπου κατέφυγαν, απεγκλωβίστηκαν 90 άτομα (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 ανήλικοι), μετά την προσάραξη του ιστιοφόρου σκάφους, και μεταφέρθηκαν στον Πειραιά. Το ιστιοφόρο που μετέφερε τους ξεριζωμένους φέρεται ότι είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι δύο από τους αλλοδαπούς, ηλικίας 43 και 44 ετών, φέρεται να είναι οι διακινητές, και συνελήφθησαν.

Επίσης, στις 22/12 ξημερώματα Τετάρτης είχε σημειωθεί ναυάγιο σκάφους κοντά στη Φολέγανδρο, με 3 νεκρούς, απροσδιόριστο αριθμό αγνοούμενων και 13 διασωθέντες (12 άντρες και μία γυναίκα).

Από το ναυάγιο στα Αντικύθηρα

INTIME NEWS

Από το ναυάγιο στα Αντικύθηρα
Την Παρασκευή, τέλος, ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε αλλοδαπούς προσάραξε στον όρμο Γυαλιά του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σε αυτό επέβαιναν 92 άνθρωποι, όλοι άντρες, από τους οποίους 54 ανήλικοι. Διερχόμενος πολίτης ενημέρωσε για το περιστατικό, και στο σημείο έσπευσαν από ξηράς δύο περιπολικά οχήματα και από τη θάλασσα ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Τρία άτομα, ηλικίας 23, 24 και 28 ετών, που προσπάθησαν να διαφύγουν, συνελήφθησαν ως φερόμενοι διακινητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ