Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ
Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι κινήσεις της αστυνομίας όσον αφορά πειστήρια - κρίσιμα στοιχεία για την αποδεικτική διαδικασία στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτώβρη 7 αστυνομικοί έριξαν 36 σφαίρες εναντίον 3 άοπλων νεαρών Ρομά επειδή έκλεψαν ένα αμάξι, μεταξύ τους και του 18χρονου Νίκου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του 18χρονου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του. Το όχημα, τα όπλα και οι σφαίρες των αστυνομικών αποτελούν πειστήρια μιας δικογραφίας που βρίσκεται στα χέρια της δ' ανακρίτριας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρει η «Εφημερίδα Συντακτών», το αυτοκίνητο (Hyundai Accent) όχι μόνο δεν κατασχέθηκε ως απαραίτητο για την έρευνα, αλλά τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του 18χρονου οι αστυνομικές αρχές το επέστρεψαν στον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη του, χωρίς να ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές. Στη συνέχεια το γαζωμένο από τις σφαίρες των αστυνομικών και μέσα στα αίματα όχημα στις 5 Νοέμβρη μεταφέρθηκε από τον ιδιοκτήτη του σε μια εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο για σκραπ (παλιοσίδερα). Στις 25 Νοέμβρη ο ιδιοκτήτης κλήθηκε από την ανακρίτρια να καταθέσει για την υπόθεση, και τότε ανέφερε ότι το αυτοκίνητο έχει δοθεί για ανακύκλωση. Μόνο ύστερα από έγγραφο αίτημα της οικογένειας του θύματος το Δ' Ανακριτικό Τμήμα Πειραιά ζήτησε να πληροφορηθεί την τύχη του αυτοκινήτου, για να λάβει ως απάντηση από την εταιρεία ότι έχει καταστραφεί.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε υπόμνημα στην ανακρίτρια, στο οποίο επισημαίνει ότι το αμάξι έπρεπε να είχε κατασχεθεί για να είναι εφικτή η αξιοποίησή του σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης.

Στις 2 Νοέμβρη η ανακρίτρια ζήτησε επίσης από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της ΓΑΔΑ την κατάσχεση βιντεοληπτικού υλικού από το σημείο της δολοφονίας. Την επόμενη μέρα το Τμήμα απάντησε ότι αστυνομικοί της Υπηρεσίας είχαν διενεργήσει έρευνα τη μέρα της δολοφονίας, αλλά δεν εντοπίστηκε οπτικό υλικό ούτε στην οδό Ελπίδος (όπου έπεσε νεκρός ο Νίκος) ούτε στους γύρω δρόμους. Ομως η οικογένεια του θύματος προσκόμισε στην ανακρίτρια φωτογραφίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη κάμερας στην οδό Ελπίδος 36 και ζήτησε την επείγουσα κατάσχεση του υλικού που έχει καταγραφεί. Ετσι, την 1η Δεκέμβρη η ανακρίτρια ζήτησε νέα έρευνα από τη ΓΑΔΑ για τη συγκεκριμένη κάμερα, αλλά οι αστυνομικοί απάντησαν ότι αυτή δεν λειτουργεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ