Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και μπλόκα στα τέλη Γενάρη

Με την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Οι νέες αυτές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 19 Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών και την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στον καθορισμό των αιτημάτων, στον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης.

Συνέχιση του δίκαιου και σκληρού αγώνα για τα αιτήματα επιβίωσης

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι οι νέες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που επιδιώκεται να στηθούν δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά ότι αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Στο στόχαστρο του αγώνα βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους. Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αντί για λύσεις, κοροϊδία και ψίχουλα από την κυβέρνηση

Ολο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, μοιράζοντας ψίχουλα και προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά:

  • Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Την ίδια στιγμή, δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Σε μια περίοδο που οι αγρότες έλαβαν διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με πέρσι και οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος έως και 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ενώ για να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους, έχει εξαγγείλει την αναστολή, και όχι την κατάργηση, πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους μήνες που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοέμβρη - Μάρτη και την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την ίδια ώρα, έχει δημιουργήσει έναν «παράδεισο» κερδών για τους ενεργειακούς ομίλους, που αυτές τις μέρες θα πάρουν «εορταστικό μποναμά» ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε για αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους 5 τουλάχιστον παγετούς (από Φλεβάρη έως Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Ωστόσο δεν λέει ότι επί μια δεκαετία (2010 - 2019) όλες οι κυβερνήσεις (και της ΝΔ) δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας έτσι από τον οργανισμό μέσα σε 10 χρόνια πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα και ενώ οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ παραμένουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, ενώ παραμένουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτίμησης των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν τους 12 μήνες.
  • Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή.
Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα

Η πλούσια αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων το επιβεβαιώνει: Με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αγρότες μέτρησαν συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, η διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα επόμενα χρόνια, το αφορολόγητο.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για την κλιμάκωση της πάλης τους. Και σε αυτήν τη μάχη χρειάζεται να έχουν δίπλα τους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς, όπως αποδεικνύει η πείρα τους, αυτή είναι η συμμαχία που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ