Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι απαντά η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των Αμερικανών;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη θέση της κυβέρνησης στις απαράδεκτες απαιτήσεις των ΗΠΑ από τις χώρες - μέλη της ΕΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης για τις απαράδεκτες απαιτήσεις των ΗΠΑ από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Το κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ είναι το παρακάτω:

«Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι ΗΠΑ - στο όνομα του λεγόμενου "αντιτρομοκρατικού αγώνα" τους - προβάλλουν μια σειρά απαράδεκτων απαιτήσεων από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα οι Αμερικανοί απαιτούν οι αμερικανικές υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών και να έχουν δικαίωμα παράκαμψης του τραπεζικού απορρήτου των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς καν άδεια των δικαστικών αρχών, ενώ αξιώνουν να έχουν λόγο στην αναθεώρηση του καταλόγου με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας, με φορτικό τρόπο να συμπεριληφθεί σ' αυτόν το κουρδικό ΡΚΚ. Επίσης, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι οι πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα χρειάζονται βίζα, προκειμένου να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και θα ελέγχονται επίσης στοιχεία «βιομετρικής» (για παράδειγμα θα ελέγχεται η ίριδα των οφθαλμών κ.τ.λ.).

Τέλος, οι ΗΠΑ ζητούν να εξαιρεθούν από τις πολυμερείς διευθετήσεις τα όπλα μαζικής καταστροφής και να υπαχθούν στα θέματα δημόσιας τάξης. Με άλλα λόγια αξιώνουν την κατάργηση όλων των διεθνών συμφωνιών (λ.χ. στα πλαίσια του ΟΗΕ) για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής και συνεπώς οι ΗΠΑ θα μπορούν να δρουν χωρίς καμιά διεθνή δέσμευση και μόνο με βάση το δικό τους εσωτερικό δίκαιο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, με δεδομένο ότι - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - η ισπανική Προεδρία ενημέρωσε ήδη τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αμερικανικές απαιτήσεις:

  • Είναι ακριβείς οι παραπάνω πληροφορίες του Τύπου και ποια είναι η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε καθένα από τα θέματα αυτά;
  • Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί αρνητικά στις απαράδεκτες απαιτήσεις των Αμερικανών, όταν αυτές θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης»;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δολάριο σε «ελεύθερη πτώση»...(2004-11-21 00:00:00.0)
Με τον τρόμο της προδοσίας(2003-03-23 00:00:00.0)
Συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών(2003-01-19 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί(2002-12-15 00:00:00.0)
Υποταγή στην ανταγωνιστικότητα(2001-10-04 00:00:00.0)
Δώστε εξηγήσεις ΤΩΡΑ(1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ