Να υποβαθμίσουν επιχείρησαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη, τον αντίχτυπο που ξέσπασε από την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ στους 15 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Μια επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας η κυβέρνηση απέκρυψε από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού για πολλοστή φορά ο Τούρκος αξιωματούχος ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μάλιστα, χτες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παν. Μπεγλίτης, με δηλώσεις τους, ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσαν ότι δεν υπήρξε «προσπάθεια απόκρυψης» και ότι είχε «ενημερωθεί σχετικά η Κυπριακή Δημοκρατία».
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι τη συγκεκριμένη επιστολή, ο Ισ. Τζεμ, την απέστειλε και στο γραμματέα του Συμβουλίου Χ. Σολάνα, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο λαοί, δυο θρησκείες και δυο πολιτισμοί που δεν μπορούν να συνυπάρξουν υπό καθεστώς ενιαίας εσωτερικής κυριαρχίας. Ουσιαστικά, με την επιστολή του ο ίδιος, επαναδιατύπωνε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για την ανάγκη αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Την Παρασκευή το απόγευμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Καθέρες της Ισπανίας ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Φερχόιγκεν έθεσε προς συζήτηση το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με «φόντο» την επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Τ. Γιαννίτση, που συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η συγκεκριμένη επιστολή «δε βρήκε καμία ανταπόκριση. Δεν έγινε καν αντικείμενο συζήτησης». Ομως, ο Τ. Γιαννίτσης, στην ίδια δήλωσή του συμπλήρωσε ότι «έγινε μια νύξη για την ύπαρξή της», σ' ένα κλίμα, όπως υποστήριξε, «ιδιαίτερα αρνητικό». Προσωπικά, συνέχισε ο ίδιος, «νομίζω ότι δεν ήταν μια σωστή κίνηση από πλευράς της Τουρκίας. Πρέπει να αφήσουμε το διάλογο να προχωρήσει, οι δύο πλευρές να κάτσουν να τα βρουν μεταξύ τους, χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Ο Π. Μπεγλίτης, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία υποχρέωση να συνδιαχειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τους δημοσιογράφους. Κατά συνέπεια, σήμερα αυτά που εμφανίζονται στις εφημερίδες περί απόκρυψης επιστολών, περί μυστικής διπλωματίας, δε μας αφορούν, δεν αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή Κυβέρνηση ενοχλήθηκε, για το ότι έμαθε το θέμα της επιστολής Τζεμ, εφόσον είχε διαρρεύσει». Ο Π. Μπεγλίτης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δήλωση ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα της κυπριακής κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών περί ενόχλησης για την επιστολή».
Παράλληλα, στη συντονισμένη αυτή κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης του θέματος, ο Π. Μπεγλίτης ανέφερε: «Επειδή έχει μυθοποιηθεί πολύ η επιστολή αυτή θα ήθελα να σας πω ότι το Κυπριακό συζητείται μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Τζεμ και πριν από την επιστολή, και θα συνεχίσει να συζητείται και μετά. Αλίμονο αν το κλίμα μπορεί να επηρεαστεί από μια επιστολή»...
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε. Στο Συμβούλιο Υπουργών έγινε, επίσης, ενημέρωση γύρω από την επιστολή Τζεμ. Αμέσως μετά έγινε μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους από την ισπανική Προεδρία και από εκεί δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση. Δεν υπάρχει, όμως, επί της ουσίας τέτοιο θέμα».
Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη «στην ουσία του προβλήματος» αφού ο «υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις»... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «δε θα επηρεάσει την πορεία, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, των διερευνήσεων για τη δυνατότητα διαλόγου». Τέλος, όπως ανέφερε ο Χρ. Πρωτόπαππας, για την επιστολή και το περιεχόμενό της, ήταν ενημερωμένος από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.
Ολες αυτές οι εξελίξεις γίνονται τη στιγμή που σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στην κοινή εκδήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του. Επίσης, σήμερα και αύριο στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου της Ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας για θέματα διμερούς συνεργασίας εμπορίου, ενέργειας, βιομηχανίας, γεωργίας, μεταφορών, τουρισμού.