Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
Συλλήψεις, διώξεις και καταδίκες!

«Δύο λέξεις: Συλλήψεις και διώξεις. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα». Με τη φράση αυτή ο Τ. Μίλερ έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των στόχων της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «εγχώριας τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συλλέγονται στοιχεία από το FBI και τις ελληνικές και βρετανικές διωκτικές αρχές ώστε να υπάρξουν καταδίκες!

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Κέντρου Νέας Πολιτικής «Π. Μπακογιάννης» με θέμα «την πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» ο Τ. Μίλερ δε μάσησε τα λόγια του. Αφού χαρακτήρισε εξαιρετική τώρα τη συνεργασία με την κυβέρνηση Σημίτη για την αντιμετώπιση της «17Ν», έσπευσε να δώσει τη γραμμή με δύο λέξεις, όπως είπε: «Συλλήψεις και διώξεις»! Σημείωσε με νόημα ότι «χρειαζόμαστε στοιχεία - πειστήρια για να στηρίξουμε μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη» και ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται από κοινού το FBI, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο Τ. Μίλερ δεν παρέλειψε τις αιχμές για τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης αλλά «θα πρέπει και η κοινή γνώμη να δει την τρομοκρατία ως τρομοκρατία» (!), εννοώντας, προφανώς, με τα μάτια της πρεσβείας.

Χαρακτήρισε αντιπαραγωγικά τα δημοσιεύματα σχετικά με καταλόγους και λίστες υπόπτων επειδή «προσφέρουν πληροφορίες στους τρομοκράτες (!) και αποσπούν την προσοχή από τις έρευνες». Ταυτόχρονα όμως είπε ότι δε θα κάνει προβλέψεις για το πότε θα εξαρθρωθεί η «17Ν»...

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να... απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά των ΗΠΑ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν δεν έχει στόχο την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή λέγοντας ότι «θέλουμε να πάρουμε τα στρατεύματα το συντομότερο δυνατόν», ενώ επικαλέστηκε ότι επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» είναι οι Βρετανοί. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο πόλεμος ακόμα και αν συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν, ενώ δε δίστασε να δικαιολογήσει τις δολοφονίες αμάχων από τους βομβαρδισμούς επειδή και η Αλ Κάιντα έπληξε 3.000 αθώους Αμερικανούς. Επιχείρησε να αποσυνδέσει την τρομοκρατία με τη φτώχεια λέγοντας ότι πολλά μέλη της Αλ Κάιντα προέρχονται από ανώτερες τάξεις, ενώ κατονόμασε το ΡΚΚ και τη Χαμάς ως τρομοκρατικές ομάδες.

Γενικότερα είπε ότι η τρομοκρατία αποτελεί το πιο σοβαρό ζήτημα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε η περιγραφή καθηκόντων όλων των πρεσβευτών των ΗΠΑ ανά τον κόσμο».

Στη δική του ομιλία, την οποία ο Τ. Μίλερ χαρακτήρισε εμπνευσμένη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου «δικαιώθηκαν οι Αμερικανοί» που είχαν προειδοποιήσει για τα πολεμικά χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσει η διεθνής τρομοκρατία. Περιγράφοντας ποια πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία, ο υπουργός είπε ότι «χρειάζεται καθολική και ομόθυμη καταδίκη. Ούτε ένας πολίτης δεν πρέπει να ανέχεται την τρομοκρατία. Ακόμα και η ουδετερότητα δεν μπορεί να είναι εκδήλωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας»! Ειδικά για τη «17Ν» επιχείρησε να εξαγνίσει και απενοχοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες λέγοντας ότι πρόκειται για μια δράκα δολοφόνων και δεν ευσταθούν τα σενάρια περί μυστικών υπηρεσιών κλπ. Επανέλαβε τέλος ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι χειροπιαστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ