Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για πραγματική στήριξη των ανέργων, για Συλλογικές Συμβάσεις και μέτρα προστασίας των διανομέων

Στις 9 Νοέμβρη η απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Με πανελλαδική απεργία την Τρίτη 9 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού βγαίνουν για μια ακόμα φορά στον δρόμο και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια ειδικά των διανομέων.

«Η απάντησή μας στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία είναι μία: Διαδηλώνουμε στις 4 Νοέμβρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, παίρνουμε τη θέση μας στο μέτωπο αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην πάλη για τα δικαιώματά μας. Απεργούμε στις 9 Νοέμβρη στα ξενοδοχεία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες διανομής, υψώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας», τονίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Χιλιάδες οι άνεργοι χωρίς εισόδημα τον χειμώνα, βαρύ το πλήγμα για τους εποχικούς

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων της απεργίας βρίσκονται οι διεκδικήσεις που αφορούν την προστασία των ανέργων. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν τον φετινό χειμώνα χωρίς καμία προστασία. Μια σειρά αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που λειτουργούν ως "κόφτες" τούς στερούν ακόμα και τη μικρή "ανάσα" του επιδόματος ανεργίας», καταγγέλλει ο Ν. Παπαγεωργίου. Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι εποχικοί εργαζόμενοι: «Οι εποχικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό έμειναν σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος τους χωρίς δουλειά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, με αποτέλεσμα τώρα να μη δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας. Οι εποχικοί στα ξενοδοχεία που δεν προσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2021, ακόμη κι αν μονομερώς ανέστειλαν τις συμβάσεις τους, όπως είχαν δικαίωμα, τον Μάη και τον Ιούνη, επίσης βρίσκονται ξεκρέμαστοι. Τα ένσημα για τους μήνες της μονομερούς αναστολής εξακολουθούν να μην έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους από το κράτος, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να αποκλείονται από παροχές και επιδόματα, να κινδυνεύουν να μείνουν έξω κι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αλλά και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αντιμετωπίζουν την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Στα ξενοδοχεία οι συνάδελφοι μετριούνται στις βάρδιες και διαπιστώνουν πως έχουν μείνει οι μισοί για να βγάλουν την ίδια δουλειά. Η τουριστική κίνηση μπορεί να ανέκαμψε θεαματικά τους προηγούμενους μήνες, το προσωπικό όμως συρρικνώθηκε. Η εντατικοποίηση, η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, συνοδεύεται από το μειωμένο ωράριο που επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας το εργαλείο του προγράμματος "Συν-Εργασία", που η κυβέρνηση έχει παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τους όρους δουλειάς, που επιδεινώνονται, το μειωμένο ωράριο χτυπά και το εισόδημα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις τσακίζουν κόκαλα», υπογραμμίζει ο Ν. Παπαγεωργίου. Αντίστοιχες συνθήκες εντατικοποίησης κυριαρχούν και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις και αλυσίδες, εξηγεί, ενώ ειδικά για τους διανομείς το ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων», που κοστίζουν ακόμα και ζωές, έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με τον θάνατο δύο ακόμα εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία, την αναστολή, την εκ περιτροπής εργασία και την εντατικοποίηση, προκειμένου οι εργοδότες να διαφυλάξουν τη μεγάλη κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων και να προετοιμάσουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη την επόμενη μέρα. Βρεθήκαμε ξανά και ξανά στον δρόμο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας, καταγγείλαμε την πολιτική που φορτώνει στις δικές μας πλάτες τα βάρη τόσο της ανάπτυξης όσο και της κρίσης των επιχειρηματικών ομίλων. Σταθήκαμε πρόσφατα συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στον αγώνα των συναδέλφων μας διανομέων στην "e-food", έναν αγώνα που απέδειξε τη δύναμη που αποκτούμε με την οργάνωση στα σωματεία, την ενότητα και τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων», υπενθυμίζει ο Ν. Παπαγεωργίου και προσθέτει: «Δίνουμε συνέχεια στη δράση αυτή. Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στα πανεργατικά συλλαλητήρια και στην κλαδική απεργία, προετοιμάζουμε την κλιμάκωση με πανεργατική απεργία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ