Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στηριγμένοι στην οργάνωση και την αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα οι λιμενεργάτες

Συγκλονιστική η παναττική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο ΣΕΜΠΟ από δεκάδες συνδικάτα

Ογκώδες παναττικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς
Ογκώδες παναττικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους απεργούς
Η πανίσχυρη δύναμη της εργατικής ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης πήρε «σάρκα και οστά» την περασμένη Πέμπτη, στο συγκλονιστικό παναττικό συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα στον τεράστιο χώρο του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά.

Το κάλεσμα είχε απευθύνει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, οι οποίοι εκείνη τη μέρα «έκλειναν» τρεις διαδοχικές 24ωρες απεργίες, ζητώντας από τους εργαζόμενους όλης της Αττικής να βρεθούν στο πλευρό τους, στον αγώνα που δίνουν προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που διέπραξε την περασμένη Δευτέρα η εργοδοσία σε βάρος του 45χρονου συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή. Προκειμένου να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν ότι θα επιστρέφουν όρθιοι στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο, και όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Το κάλεσμα αυτό σε χρόνο «μηδέν» μεταδόθηκε σε κάθε περιοχή. Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων, γυναικείοι σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ), πολιτιστικοί σύλλογοι, παράλληλα με τα νέα μηνύματα αλληλεγγύης, καλούσαν τα μέλη τους σε έμπρακτη συμπαράσταση.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, της νεολαίας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολύ πριν από τις 5 το απόγευμα που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, ανθρώπινα ποτάμια από κάθε πλευρά του λιμανιού, παράλληλα με κομβόι από αυτοκίνητα και μηχανές, κατέφταναν στο ΣΕΜΠΟ δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Κάποια στιγμή σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από οχήματα, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα μέσα στο λιμάνι.

Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας

INTIME NEWS

Γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας
Παράλληλα, τα συνθήματα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των αφεντικών» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα, ηλεκτρίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα.

«Κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε. Ευχαριστούμε. Παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε», έλεγαν ξανά και ξανά, φανερά συγκινημένοι, οι απεργοί της COSCO.

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεκρού εργάτη Δημήτρη Δαγκλή.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και η αδελφή του αδικοχαμένου εργάτη, με τον πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκο Μπεκρή να μεταφέρει (ολόκληρη η ομιλία του στη σελ. 9) εκ μέρους του σωματείου τη διαβεβαίωση ότι «θα στηρίξει την οικογένεια με κάθε τρόπο» και ότι «ξέρουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά, να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες», για να πνιγούν τα λόγια του από τα χιλιάδες χειροκροτήματα και αμέτρητα απανωτά συνθήματα.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι η εργοδοσία είχε κάνει νωρίτερα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να βγει η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως παράτυπη. Ανακοίνωση που συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και συνθήματα. «Πού να τολμήσουν με τόσο κόσμο που συγκεντρώθηκε εδώ», «αλλά και να τη βγάλουν παράνομη εδώ είμαστε εμείς να δώσουμε την απάντηση», έλεγαν απεργοί μεταξύ τους μέσα στον ενθουσιασμό.

Το επισφράγισμα ήταν το γιγαντοπανό με τη φράση «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», το οποίο «κοσμεί» από την Πέμπτη το κτίριο του επιχειρηματικού ομίλου που βρίσκεται μέσα στην «καρδιά» του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά, ορατό από στεριά και θάλασσα. Αίτημα στη λογική του οποίου οι εργαζόμενοι της COSCO, δείχνοντας ότι με τη δύναμη που τους δίνει όλη αυτή η τεράστια αλληλεγγύη είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, αποφάσισαν αμέσως μετά το συλλαλητήριο, στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης, νέα, πέμπτη στη σειρά 24ωρη απεργία.

Είναι ήδη νικητές

Δόθηκε μια μεγάλη μάχη που είναι νικηφόρα, τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μιλώντας στη μεγάλη παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο Παναγιώτης Γάκιας από το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ο Νίκος Μαντάς από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», και ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ