Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΕ
Σχέδιο κοινής παρέμβασης με τα σωματεία, που να «τραβά» γυναίκες στη συλλογική δράση

Μαριάννα Παπαδοπούλου, Ομάδα Γυναικών Νάουσας

Η Ομάδα Γυναικών Νάουσας μετράει 10 χρόνια ζωής και δράσης, μέσα στα οποία ήρθε σε επαφή με πλήθος γυναικών του μόχθου, εργάτριες στις βιομηχανίες τροφίμων, εργαζόμενες στις δομές Υγείας, στα σχολεία, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες. Κοινός παρονομαστής για όλες αυτές τις γυναίκες είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που οδηγούν στην απομόνωση και την απομάκρυνση από τη συλλογική δράση, στη συμμετοχή στα σωματεία και το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι εργαζόμενες στα διαλογητήρια και τα κονσερβάδικα της περιοχής, εποχιακές εργαζόμενες που τους καλοκαιρινούς μήνες δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην της χρονιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι αυτό μιας γυναίκας εργαζόμενης που ήρθε σε επαφή με το σωματείο, μεγαλώνει τα παιδιά της μόνη, παλεύει να βγει στο ταμείο ανεργίας αφού δεν έχει πού να αφήσει τα παιδιά, δεν έχει καμία στήριξη από το κράτος, ούτε με κάποιο επίδομα ούτε από τις απαραίτητες δομές. Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά σκληρή πραγματικότητα για πολλές γυναίκες.

Η Ομάδα Γυναικών, μαζί με το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, έχει βάλει φιλόδοξο σχέδιο ώστε να βρίσκεται σε ακόμα πιο στενή επαφή με αυτές τις γυναίκες, να πάρουμε πρωτοβουλίες που να τις αφορούν.

Η κοινή δράση δεν μπορεί να σημαίνει απλά συμμετοχή και κοινό κάλεσμα σε μια σειρά από κινητοποιήσεις αλλά οργανωμένο σχέδιο που να απαντά σε πρακτικές και ουσιαστικές δυσκολίες που κρατούν τις γυναίκες μακριά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η έλλειψη χρόνου, ακόμα και διάθεσης, από τις γυναίκες μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα είναι αντικειμενική δυσκολία που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με πρακτικά μέτρα, όπως και πρωτοβουλίες που θα εμπνέουν τις γυναίκες να βγουν από το καβούκι τους. Θετική ανταπόκριση έχουν, για παράδειγμα, πρωτοβουλίες με πολιτιστικό, μορφωτικό περιεχόμενο, η πρωτοβουλία ενημέρωσης που πήραμε για τον καρκίνο από γιατρό σε μία περιοχή όπου η έλλειψη υποδομών Υγείας έχει κάνει τις προληπτικές εξετάσεις απρόσιτες, όπως και η εκδήλωση για τον ελεύθερο χρόνο.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ