Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Nα σταματήσει η ρύπανση από την παράνομη χωματερή στον Ασπρόπυργο

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύπανση από την παράνομη χωματερή και την ανάγκη αποκατάστασης και απορρύπανσης της θέσης Μαγούλα στον Ασπρόπυργο κατέθεσε το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, αναφέρεται:

«Τις τελευταίες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα η ύπαρξη παράνομης χωματερής στη θέση Μαγούλα στον Ασπρόπυργο, που κυριολεκτικά βράζει και εκπέμπει τοξικούς ρύπους. Οι τοξικοί καπνοί προέρχονται από απόβλητα (σκουπίδια, μπάζα, χημικά κ.λπ.), που είναι θαμμένα στην παράνομη χωματερή, η οποία το καλοκαίρι πήρε φωτιά και από τότε μέχρι σήμερα καίγεται, με τον λαό του Ασπροπύργου κυριολεκτικά να υποφέρει και την υγεία του να τίθεται σε κίνδυνο.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό για μήνες να υπάρχει αυτή η υγειονομική βόμβα, στην περιοχή του Θριασίου, και ενώ από δύο έγγραφα του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής προκύπτει ότι είναι σε γνώση των αρχών, της Περιφέρειας, της δημοτικής αρχής Ασπροπύργου, αυτοί "σφυρίζουν" αδιάφορα και δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μόνο μέρες μετά την προκλητική φιέστα της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Φυλής για δημιουργία ενεργειακού πάρκου σε 1.500 στρέμματα του ΧΥΤΑ Φυλής, καλλιεργώντας σκόπιμα την ψευδαίσθηση ότι ο λαός της περιοχής ξεμπερδεύει με τον καρκίνο της χωματερής. Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να κρύψουν ότι η σύμβαση για "πράσινες" μπίζνες που υπογράφτηκε αφορά τον ήδη υπερκορεσμένο και ανενεργό ΧΥΤΑ Νο 1, ότι το έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται με τη δημιουργία νέου 3ου ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή, υλοποιώντας έτσι την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, που πάρθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη (ΝΔ), Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Τζήμερου.

Οι παράνομες χωματερές στρώνουν το αναγκαίο για το κεφάλαιο έδαφος της υποβάθμισης μιας ολόκληρης περιοχής, για να προωθηθούν νέα εγκλήματα σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.

Ο λαός της περιοχής αυτής, εδώ και χρόνια, ζει με τον καρκίνο της "νόμιμης" και των παράνομων χωματερών, ζει με τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, βιώνει τις συχνές πυρκαγιές σε διάφορα εργοστάσια ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ζει με τον κίνδυνο της πλημμύρας και της φωτιάς εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής. Βιώνει τις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Νοσοκομείο "Θριάσιο", το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής.

Ο Ασπρόπυργος και συνολικά η Δυτική Αττική με διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων - περιφερειακών και δημοτικών αρχών έχουν καταδικαστεί να είναι η πίσω αυλή της Αττικής. Αυτές οι ευθύνες δεν κρύβονται, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, να κρυφτεί ο ένας πίσω από τις πομπές του άλλου για να συγκαλυφθούν οι μεγάλες ευθύνες που και οι δύο έχουν για την κατάσταση που βιώνει ο λαός της Δυτικής Αττικής.

Ερωτάται ο υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσει η ρύπανση από την παράνομη χωματερή στη θέση Μαγούλα Ασπροπύργου, όπως και για την αποκατάσταση και απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής γύρω από αυτήν;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ