Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ουσιαστικό στήριγμα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

Για 9η χρονιά λειτουργεί φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Από παλιότερη εκδήλωση στο Λαϊκό Φροντιστήριο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Λαϊκό Φροντιστήριο
Για άλλη μια χρονιά φέτος λειτουργούν Λαϊκά Φροντιστήρια στη Δραπετώνα - Κερατσίνι και στην Πετρούπολη, με τη συνδρομή σωματείων και φορέων των συγκεκριμένων περιοχών, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης στα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπα με τα ταξικά εμπόδια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα μέρος της δουλειάς αυτών των δομών, που λειτουργούν ως αποκούμπι και στήριγμα για λαϊκές οικογένειες, και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.

Το Φροντιστήριο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας μπαίνει στην 9η χρονιά λειτουργίας του. Μια πρωτοβουλία που στηρίχτηκε από καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον γυναικείο σύλλογο «Η στοργή του παιδιού», καθώς επίσης από τα σωματεία που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή.

Οπως μας λέει σχετικά ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου, Γιώργος Αρφαράς: «Το φροντιστήριό μας χρόνια τώρα στέκεται διπλά στα παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων που θέλουν, ξεπερνώντας εμπόδια, να σπουδάσουν. Αναλαμβάνουμε παιδιά από Α' Γυμνασίου μέχρι Β' Λυκείου, δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων γιατί δεν φτάνουν οι καθηγητές, όμως είμαστε πολύ περήφανοι γιατί πολλοί μαθητές μας διατηρήθηκαν σε καλό επίπεδο μέχρι τη Β' Λυκείου και κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ. Σιγά σιγά, μάλιστα, παλιοί μαθητές, που είναι πλέον φοιτητές, επιστρέφουν ως καθηγητές στο Λαϊκό Φροντιστήριο, κι αυτό μας συγκινεί πολύ.


Στο φροντιστήριο έχουμε κατά μέσο όρο 50 μαθητές τον χρόνο. Τις χρονιές που το υπουργείο ήθελε να εφαρμόσει την Τράπεζα Θεμάτων η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με 100 μαθητές όμως, φτάσαμε στα όρια των δυνατοτήτων μας, ενώ ήταν αρκετοί ακόμα που περίμεναν μήπως αδειάσει θέση.

Η εθελοντική συμμετοχή καθηγητών από σχολεία της περιοχής βοηθάει επιπλέον στη δουλειά του φροντιστηρίου, καθώς δημιουργείται εμπιστοσύνη σε καθηγητές, διευθυντές και γονείς ότι το φροντιστήριο, αν και εθελοντικό, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές που το χρειάζονται. Αυτό βέβαια οικοδομείται και από την καλή δουλειά καθηγητών και γραμματείας.

Ο ρόλος του φροντιστηρίου συσπείρωσε ακόμα πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν στη λειτουργία του, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν σχέση με το κίνημα, τα σωματεία και τους φορείς. Μάθαμε καλά πόσο δύσκολο είναι να σταθεί στον χρόνο μια τέτοια εθελοντική πρωτοβουλία στις γειτονιές μας, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας».

Τα μαθήματα γίνονται σε χώρο του δήμου (Περικλέους 41, Κερατσίνι), όπου στεγάζονται το ΚΑΠΗ και η παιγνιοθήκη. Για φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα, αλλά οι εγγραφές ακόμα συνεχίζονται. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 228 6236.

«Θέλουμε το Λαϊκό Φροντιστήριο να το αξιοποιήσουν άνεργοι και χαμηλόμισθοι, ειδικά όσο το σχολείο θα μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, όσο θα σπρώχνουν τα παιδιά μόνο στις δεξιότητες», σημειώνει ο Γ. Αρφαράς και καταλήγει: «Το Λαϊκό Φροντιστήριο μπορεί να συμβάλει στη μόρφωση των παιδιών, αλλά και να καλλιεργήσει και άλλες αξίες στους μαθητές του, τόσο μέσα από το μάθημα και τη στάση των καθηγητών που προσφέρουν αμισθί, όσο και από την παράλληλη δραστηριότητα, με τις θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες όπου και οι μαθητές μετατρέπονται σε στρατευμένους ηθοποιούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ